Elfogták a rendőrök

2021.09.30. 12:23

Nem kevés autót lopott el egy szombathelyi fiatal a társaival együtt a megyéből és Ausztriából

Öt társával együtt, 2019 novemberétől követte el a szombathelyi fiatal férfi a bűncselekményeket.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy szolgálaton kívüli rendőr segítségével fogták el a járőrök Szombathelyen azt a fiatal gépkocsivezetőt, aki 2019 novemberétől öt társával közösen, több mint ötven esetben követett el különböző bűncselekményeket Ausztria és Magyarország területén. Az elfogás során a gépkocsi körözési rendszerben történt ellenőrzésekor megállapították, hogy a járművet lopás miatt körözi az osztrák Rendőrség, valamint a fiatalt korábban már a járművezetéstől is eltiltották. A sofőrt a rendőrök a Szombathelyi Rendőrkapitányságra előállították és elszámoltatták – tájékoztat hivatalos oldalán a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fotó: Police.hu

Az osztrák Rendőrséggel történt együttműködés és az eljárás során beszerzett adatok, információk, valamint tanúvallomások alapján megállapították, hogy a helyi fiatal és társai 2019 novemberétől összesen tizenkilenc járművet tulajdonított el Ausztria Magyarországhoz közeli tartományaiból, valamint Kőszegről és Nagykanizsáról. Legtöbbször azokat a járműveket választották, amelyekben az indítókulcs a gyújtáskapcsolóban volt. Sok esetben Magyarország területén hagyták hátra az eltulajdonított járműveket, amelyeket a rendőrök nemzetközi jogsegély keretén belül juttattak vissza tulajdonosaiknak. A beazonosítást az is nehezítette, hogy a járművek rendszámait több alkalommal átcserélték másik hatósági jelzésre.

A 20 éves férfi és társai 2020 januárjától Ausztriában sportegyesületektől, szerszámcsarnokokból, irodahelyiségekből, garázsokból és magánszemélyek udvaráról szerszámokat, több száz liter üzemanyagot, kerti gépeket, televíziót, laptopokat, számítógépet, nyomtatót, készpénzt és személyes okmányokat is eltulajdonítottak, amelyek nagy részét a nyomozók az elkövetőknél megtaláltak.

Az egyik lopott autó a sok közül
Fotó: Police.hu

A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a 20 éves elkövetőt és társait gyanúsítottként kihallgatták, melynek során a bűncselekmények elkövetését beismerték.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya összesen negyvenkilenc rendbeli, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett, valamint három rendbeli, egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást. Ennek során a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Szombathelyi Járási Ügyészségnek megküldték.

Ezek is érdekelhetik