Viharjelzés is volt

2023.10.30. 18:00

Vízbe esett kajakost mentettek ki a Balatonból

A férfi a II. fokú viharjelzés ellenére volt a vízen.

Vaol.hu

Forrás: zaol.hu

A rendőrség ügyeletére október 29-én, kora délután érkezett bejelentés egy kajakosról, aki az Alsóőrs előtti vízterületen felborult és önerejéből nem tudott visszaszállni a sporteszközre.

Az egyenruhások a helyszínre siettek, ahol a bajbajutottat a kajakkal együtt a szolgálati kisgéphajóba segítették, majd biztonságban a partra vitték. A 49 éves férfivel szemben a víziközlekedési szabályok megsértése miatt szabálysértési feljelentést tettek - írta meg a zaol.hu.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a tó vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon - írja a police.hu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában