Elhangzott a vádbeszéd

2024.01.18. 15:29

Gersekaráti emberölés: Joli néni karmolásnyoma máig ott a vádlott kezén

Befejeződött a bizonyítási eljárás és elhangzott a vádbeszéd az 1996-ban Gersekaráton, nyereségvágyból történt emberölés miatt indított büntetőeljárás során a Szombathelyi Törvényszéken. A vádlott, N.ZS. DNS-én kívül más DNS-mintát nem rögzítettek Joli néni házánál a nyomozók – tudtuk meg.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Senki sem kért további iratismertetést, így dr. Varga Roland tanácsvezető bíró lezárta a bizonyítási eljárást csütörtökön. Ezt követően csaknem 70 percen át ismertette a Vas Vármegyei Főügyészség büntetőjogi főügyészhelyettese, dr. Fejes Péter a vádbeszédet. Tételesen, egymás után sorolta azokat a bizonyítékokat és tényeket, amik alapján N. Zs-t vádolják azzal, hogy 1996. december 18-án az akkor huszonéves fiatalember megölte Joli nénit, s házából elvitt 50 ezer forintot és 30 ezer forint értékű aranyékszert. - A sértettet N. Zs. vádlott támadta meg, és fojtotta meg, amelynek során a sértett a vádlottat, a kezét megkarmolta. Ez pedig az elkövetés helyszínén és időpontjában történt, hiszen a doboz alján talált DNS-anyagmaradvány a helyszínhez köti – mondta dr. Fejes Péter.

Joli néni karmolásnyoma máig ott a vádlott kezén

N. Zs. balkezén máig látszik egy heg, ami a férfi elmondása szerint akkor keletkezett, amikor Joli nénit a buszmegállóban felsegítette, és akkor az asszony körmei belemélyedtek a kezébe. Vallomása szerint pedig csak gyerekkorában járt Joli néninél.

Dr. Fejes Péter rámutatott: a sértett rendszeresen mosdott és mosogatott, így a körme alól lekerült volna N. Zs. DNS-maradványa. A bűntett helyszínén az is látszott, Joli néni elmosogatott a halála előtt. Az ügyészség álláspontja szerint az idős asszony foggal-körömmel küzdött támadója ellen, ekkor okozta a sérülést. A főügyészhelyettes így megkérdőjelezte a vádlott szavahihetőségét, és emlékeztetett a poligráfos vizsgálat eredményére is: N.Zs. megtévesztésre utaló jeleket adott több kérdésre. - Maga ölte meg Jolán nénit? Maga rejtette el Jolán néni holttestét? - sorolta egymás után dr. Fejes Péter azokat a kérdéseket, amiknél a műszer feszültséget mutatott ki a férfi válaszadásánál. Ennél a tesztnél a vádlott – reakciója alapján – felismerte azt a papírdobozt, aminek alján megtalálták ugyancsak a DNS-ét, és amiből elvihette az aranyékszereket.

Forrás: Unger Tamás

Csak egy személytől eredő DNS-mintát rögzítettek a helyszínen

A vádbeszédből megtudtuk azt is: más személy DNS-mintáját nem rögzítették a helyszínen, csak ezt az egyet, cáfolva annak a lehetőségét, hogy más követhette volna el az emberölést. 15 férfi és 2 nő DNS-ével vetették össze a biológiai anyagmaradványt az évek során, végül N. Zs. DNS-mintájával mutatott egyezőséget.

Hogyan tudott hétköznapi életet élni ezzel a lelki teherrel N.Zs?

Hogyan tudott élni a vádlott ezzel a súlyos lelki teherrel anélkül, hogy ez látszott volna rajta? - ezt a kérdést is megfogalmazta a főügyészhelyettes. Ismert, 25 év után történt fordulat az emberölési ügyben, 2021 nyarán vették őrizetbe N.Zs.-t, aki korábban rendőrként is szolgált és családos ember. - Erre nem kell a vádnak választ adnia. De ha kellene, pszichológiai és élettapasztalat alapján azt idézném, hogy A gyilkosok köztünk élnek – említette a filmcímet dr. Fejes Péter, aki szerint nem egy személy ölt, s tartotta azt magában.

Fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség

Megtudtuk azt is: a bűncselekményt az elkövetés idejekor érvényben lévő Büntető Törvénykönyv szerint bírálják el. Fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a Vas Vármegyei Főügyészség, mellékbüntetésül a közügyek gyakorlásától való eltiltást, és 80 ezer forint értékben vagyonelkobzást kértek. 

Enyhítő körülményként figyelembe vehető, hogy a vádlott a bűncselekményt fiatal korában követte el, büntetlen előéletű, kiskorú gyermekei vannak, egészségi állapota megromlott. Súlyosbító körülményként a főügyészhelyettes a többi között a különös kegyetlenséggel határos elkövetést, idős, 84 éves nő bizalmával való visszaélést említette, továbbá azt, hogy a cselekmény a helyi köznyugalom megzavarására alkalmas volt.

A védőbeszéd ismertetésére a következő tárgyalási napon kerülhet sor: azt áprilisra tűzte ki dr. Varga Roland. N. Zs. ugyanakkor azt is jelezte: az utolsó szó jogán ő is megszólalna még.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában