Rengeteg az ittas vezető

2024.03.12. 07:00

Közlekedési balesetek Vasban: számok és okok a friss statisztikában - infografikával

Közzétette a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. E szerint csökkent a közúti közlekedési balesetek száma tavaly Vasban. Az előidéző okok között első helyen áll a sebesség nem megfelelő alkalmazása.

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

Szemben az országos átlaggal, Vas vármegyében nem emelkedett, hanem minimálisan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma 2023-ban. Az 503 esetből 15 volt halálos kimenetű és 124 súlyos sérüléssel járó.  

A Központi Statisztikai Hivatal frissített adatbázisa szerint az ittas állapotban előidézett személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma emelkedett tavaly Vasban: 2022-ben 40, 2023-ban 43 ilyen eset volt. 

 

A járművezetők hibájából bekövetkező balesetek száma 476 volt, néggyel több az azt megelőző esztendőhöz képest. Gyalogosok hibájából 2022-ben 13, tavaly 12 balesetet regisztráltak. A balesetek során az előző évhez képest 45 fővel kevesebben, összesen 641-en sérültek meg 2023-ban - közülük 139-en súlyosan. 

 

Az előidéző okok között első helyen áll a sebesség nem megfelelő alkalmazása, a második a szabálytalan irányváltás, harmadik az elsőbbség meg nem adása. A térképes elemzésből kiderül az is, az ezer kilométer közútra jutó személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma Vasban a negyedik negyedévben 19 volt, a szomszédos Győr-Moson-Sopron vármegyében 21, Veszprémben 14, Zalában 10 volt. 

A 3749 magyarországi baleset során összesen 5003-an sérültek meg, közülük 145 fő vesztette életét. Szemben a Vas vármegyei adattal, országos szinten az ittasan okozott balesetek száma jelentősen csökkent.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában