jubileumi ünnep

2018.04.24. 09:00

Százharmincöt éves lesz a vasvári tűzoltó egyesület

Fennállása 135 éves évfordulója megünneplésére készül a Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület. Nagyszabású emléknap szervezésébe kezdtek. A jubileum apropóján egy városnéző program fogadói voltak.

Pogács Mónika

Bozzai Lajos, a Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke szemelvényeket olvasott fel a száz évvel ezelőtti tűzoltások krónikáiból Fotó: Pogács Mónika

A korabeli tűzoltószerházat és környékét üvegnegatívokról előhívott képeken, az egykori tűzoltó egyesület munkáját és a mai működést élőben ismerhették meg az érdeklődők egy bejáráson. 1877-ben alakult meg először az egyesület, az 1876-ban Vasvárra került kántortanító, Barabás István szervezésében. Neki azonban katonai szolgálatra kellett bevonulnia, így az egyesület vezető nélkül maradt és feloszlott. Barabásnak 1883-ban sikerült újra megszerveznie a tűzoltóságot. Az egylet alakuló közgyűlése 1883. június 17-én volt. – A 135 évvel ezelőtti önkéntes tűzoltóság megalakítása egy vasvári ház tűzoltásához kapcsolódik. Az eset az egyesületi napló első bejegyzése – mesélte Bozzai Lajos, a Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke, a Vasvári Tűzoltóság Rajparancsnoka, aki dr. Zágorhidi Czigány

Balázs történésszel közösen mutatta be az egykori relikviákat, a tűzoltó helytörténeti gyűjteményt.

Bozzai Lajos, a Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnöke szemelvényeket olvasott fel a száz évvel ezelőtti tűzoltások krónikáiból Fotó: Pogács Mónika

Az 1883-as egyletalakítás után 1898 augusztusában szentelték fel a vasvári tűzoltózászlót, amelyet közadakozásból készítettek. A nevek máig olvashatók a zászlórúdon, elsőként a zászló védnökségét vállaló Festetich Taszilóné nevével. 1910 júniusában szentelték fel az új tűz-oltó szerházat, amely máig a tűzoltóság bázisa. A dokumentumok szerint a megalakuláskor az egyletnek 19 alapító, 76 pártoló, 47, a napi munkában részt vevő tagja volt. Alapításkor felkérték Tolnai gróf Festetics Taszilót az egylet védnökségére. „Ki azt nemcsak elfogadta, de mint alapító tag is 200 frttal az egylet kötelékébe belépni méltóztatott” – szól erről a beszámoló. A tűzoltóság mellett megszervezték és működtették a községi tűzőrséget. 1884-ben a településen a lakosságot tűzőrségre kötelezték: a férfiaknak kellett teljesíteniük ezt az őrszolgálatot. Aki nem tudott ebben részt venni, annak pedig tűzőrváltságot kellett fizetnie. – Egy egész évre szóló naptárt készítettek a beosztással. Aki nem ment el a beosztott szolgálatra, azt büntetésből két pótszolgálatra kötelezték nehezített napokon, ilyen volt a búcsú, a vásár vagy a szeles idő – folytatta Bozzai Lajos.

Mai munkájuk is fontos

Az egyleti múlt után a tűzoltóság mai munkájával ismerkedhettek az érdeklődők. Jártak az ügyeleti helyiségben, a felszereléseket is megnézték és néhány statisztikai adattal ismerkedhettek. Hallhatták: minden előírt öltözettel, műszaki felszereléssel rendelkeznek, de mindig van, ami cserére szorul.

Az egylet alakuló közgyűlése tehát 135 éve, június 17-én volt. A ünnepséget igyekeznek erre a nyári hétvégére időzíteni. Itthonról és külföldről is érkeznek társszervezetek, és különleges meghívottak is lesznek, számos kiegészítő programot terveznek – de erről több részletet egyelőre nem árult el Bozzai Lajos elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában