Helyi közélet

2017.09.27. 10:32

Háromgenerációs családi napot szerveztek Sében

Sé – Mi jelenthet védőhálót a családoknak? A konfliktuskezelés megtanulása, a család és a munka összeegyeztetése, több szeretet és elfogadás, közösségépítő programok? Sorolhatnánk mindazt, ami a családokat összetartja és boldogabbá teszi. A Sében működő ÖrökSÉgünk Alapítvány szeptember 23-án a közösségépítést helyezte előtérbe: családi sportnapra, parkerdei túrára és szalonnasütésre invitálta a családokat.

Civil Tudósítónktól

Fotó: Pataki András

Harmincheten indultak útnak Séből, a többiek – az Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesület tagjai – Szombathelyről jöttek, a találkozó a Parkerdőben volt. Addig azonban hat kilométert gyalogolt a séi csapat az erdőben, az Országos Kéktúra útvonalán. A legkisebbek kétévesek voltak, ők az édesapjuk nyakában tették meg az utat. Átmentek az Aranypatak hídján, majd a temető mellett továbbsétáltak. Jártak a Bikaréten, ahol egykor a falu apaállatait tartották, megpihentek a fából épült erdei házikónál, mely Sé legmagasabb pontján (275 méter) épült, és átmásztak a vihar által az útra döntött fákon.

Fotós: Pataki András

Fáradtan, de a természet szépségével eltelve, énekelve érkezett meg a séi csoport a Parkerdőbe, ahol az Aranykorúak Egyesület tagjai már megrakták a tüzet és kijelölték az egyes sportversenyek helyét. Lehetett választani kosárra dobást, kapuba rúgást, karikák célba dobását, röplabdával célba ejtést, petanque játékot… Közben nem maradhatott el a szalonnasütés sem, sok szalonna, kenyér, pogácsa fogyott a túrázás és sportolás után. Az egyes versenyszámok győztesei díjakkal térhettek haza, amelyeket a Civil Kerekasztal részéről Kőszegfalviné Pajor Klára adott át.

Fotós: Pataki András

A visszaút azonban még hátra volt, újabb hat kilométer gyaloglás egy másik útvonalon a Parkerdei Kertbarát Egyesület által összefogott szép kiskertek mellett. Végig Sé közigazgatási határán belül jártak a kirándulók. Sokan nem is tudták, hogy a hatszáz kiskert a kerti lakokkal is Séhez tartozik. Alig néhány métert kellett csak szombathelyi területre lépni, amikor a tűzrakóhelyekhez, sportpályákhoz és játszótérhez mentek.

Fotós: Pataki András

Igazi háromgenerációs együttlét volt, a résztvevők között fél tucat nagyszülő is volt gyermekeikkel, unokáikkal együtt. Az utóbbi időben sok család építkezett Sében. A Szombathelytől mindössze két kilométerre fekvő kis falu lakóinak létszáma 1353-ra nőtt, ám az iskola régen megszűnt, óvoda sincs. Az ilyen programok során a gyermekek és az új lakók is közelebb kerülnek egymáshoz, a közösen átélt élmények nemcsak a családokat erősítik, hanem a falu közösségét is. A túra végén már a novemberi és decemberi családi programról beszélgettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában