MEGYEI KÖRKÉP

2017.10.01. 10:00

Gombamérgezés, baleset várandósan, tökfesztivál – a hét összefoglalója

Ha ősz, akkor Őrség. Ha őrségi ősz, akkor tökfesztivál, idén tizennegyedszer. Gondatlan sofőr hajtott át egy állapotos nő lábán Kőszegen. Minden esetben vizsgáltassuk be a vadon szedett gombát, mert könnyen az utolsó vacsoránk lehet.

VN

Négy településen, nyárias időben zajlott a XIV. Őrségi Tökfesztivál. Sütőtökkrémet kóstoltak a legfiatalabb fesztivállátogatók, a nagyobbak tököt faragtak, a felnőttek pedig minden ízében és hangjában élvezhették a fesztivált.

Ragyogó napsütés és rengeteg program várta az érkezőket a hétvégén az Őrség négy településén: Őriszent-péteren, Magyarszombatfán, Szalafőn és Nagyrákoson is ünnepelték az őszt – meg persze a tököt.

 

Jó iránynak bizonyult, hogy egy helyi értékre építenek profiltiszta programsort – mondta fesztiválköszöntőjében Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere.

Ökumenikus terményáldást is tartottak az ünnepélyes megnyitón, miközben tolongtak a gyerekek (és szüleik is) a tökfaragás helyszínén, sokan fotózták le a kiállított, több mint száz kilogrammos tököket, és rengetegen válogattak, nézelődtek a kézműves vásár standjai között. Az augusztusi szélvihar és az egy hete hullott 170 milliméternyi eső után kegyes volt az időjárás az Őrséghez: napsütötte fesztivált tarthattak.

Egy várandós kismama lába zúzódott és a családi autó is összetört egy kőszegi bal-esetben. Bár szórakozásnak indult, végül majdnem tragédiába fulladt egy család számára a kőszegi kiruccanás.

A könnyed, szombat esti kikapcsolódás után autójuk felé tartott a Pataki család a Győri János utcában, majd a beszállás közben egy felelőtlen sofőr elrontotta az estét.

– Nagyon jól éreztük magunkat a szüreti rendezvényen, de 19 óra előtt úgy döntöttünk, hogy hazamegyünk – mondta Pataki Tibor. – Én már beültem a volán mögé, amikor a párom a hatéves gyermekünk biztonsági övét akarta becsatolni.

Aztán feltűnt egy világos színű autó, amely nagy sebességgel közlekedett. Utólag azt merem mondani, sajnálom, hogy rajtunk kívül nem volt más az utcában.

Pataki Tibor a vezetőülésben ülve élete eddigi legrosszabb pillanatát élte át.

Az életünk múlhat rajta: ezért is fontos, hogy felismerjük a gyilkos galócát.

 

Kellemetlen meglepetést okozhatnak a gombák azok számára, akik felkészületlenül indulnak begyűjteni az ízletes falatoknak valót. A szakértő szerint minden esetben be kell vizsgáltatni a gombát.

A gombaszedés nemcsak a természetbarátok számára csábító időtöltés, hanem azoknak is, akik a vasárnapi ebédhez valót szeretnék összegyűjteni. Vas megye ebből a szempontból is ideális területen helyezkedik el.

Az Őrségben rengeteg helyen találhatunk különböző gombákat, azonban akkor is célszerű felkeresni a szakértőt, ha felismerjük a pöfeteget vagy a vargányát. Sok gombafajtát ugyanis könnyen összetéveszthetünk, a legsúlyosabb esetben pedig az életünket veszélyeztethetjük.

Megkerestük a megye egyik legismertebb és legjobb gombavizsgáló szakellenőrét, akivel Szőce-Rimány térségét jártuk be és érdekes ismeretekre tettünk szert.

Károlyi Jenő már gyerekkora óta a természet szerelmese, de nagy döntésében befolyásolta az is, hogy szeretett nagynénjét gombamérgezés miatt vesztette el.

Ezek is érdekelhetik