A megújuló örökség

2017.10.30. 18:21

3 milliárd forint a körmendi kastélykomplexum rekonstrukciójára

KÖRMEND A város éke a Batthyány-kastély, az ország turisztikai térképén is főként ezzel szerepel. Stratégiailag tehát fontos cél, hogy a patinás komplexum ismét régi fényében ragyogjon.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester a Batthyány-kastély főépületénél a falkutatást szemrevételezi. Tervek szerint a jövő év elején indulhat a 3 milliárd forintos beruházás, amelynek révén teljesen megújulhat a kastély főépülete. Ez egyben minőségi ugrást is jelent a kastély-rekonstrukció eddigi történetében Fotó: Jámbori Tamás

Amint azt Bebes István polgármester az elmúlt időszakban többször is hangsúlyozta, a város elemi érdeke a Batthyány-kastély megújítása, a család szellemi örökségének ápolása. Kimondható, hogy a Batthyány név a város védjegye, ez határozza meg a stratégia célokat.

– Mi úgy tartjuk, hogy a kastély egy olyan közösségi pont, amely a város lakóinak egyszerre kínál kulturális, szórakoztató, művelődési töltekezést. Itt van a múzeum, amely rangos kiállításaival már országosan is ismert. Itt található a díszterem, amely azt a polgári miliőt sugározza, amely mindig is Körmend sajátja volt. És itt vannak a bemutatótermek, a rendezvények, koncertek nívós helyszínei. Erre, mármint az örökség megújítására, érdemes anyagi erőket szánni, és az állam, mint tulajdonos, eddig ezt meg is tette. Ugyanakkor az is tény, hogy egyre sürgetőbb az egész komplexum átfogó felújítása – mutatott rá Bebes István. Hozzátette: mindig is a kis lépések taktikáját követték a pályázatok bonyolult világában. Ennek köszönhetően újult már meg a gyermekkönyvtár, az örökségközpont a színházteremmel, és éppen most adták át a felújított városi kiállítótermet. Ide kapcsolhatóan jelentős fejlesztések történtek a várkertben és szinte teljesen újjáépítették a romos vadászlakot. Mindezek után sincs megállás, ismét egy nagyszabású projekt indulásáról szólhatnak a hírek. Nemrég a kastély dísztermében bejelentették, hogy hamarosan megkezdődhet az a mintegy 3 milliárd forintos beruházás, amelynek keretében az épület külsőleg és belső tartalmi elemeiben is megújul. Jelenleg a főépületben falkutatást végeznek, előkészítik a terepet a nagy munkára. Tény, 3 milliárd forint nagy összeg, de a feladat sem kicsi. Meg kell újítani szinte az egész szerkezetet. A nyílászárók cseréje, a fűtés korszerűsítése, a burkolat, a tetőzet javítása és cseréje mellett elektronikailag is újra kell rendezni az ősi házat.

– Egy kastély mindig is nagy falat, a Batthyányaké duplán az – fogalmazott a polgármester.

Bebes István polgármester a Batthyány-kastély főépületénél a falkutatást szemrevételezi. Tervek szerint a jövő év elején indulhat a 3 milliárd forintos beruházás, amelynek révén teljesen megújulhat a kastély főépülete. Ez egyben minőségi ugrást is jelent a kastély-rekonstrukció eddigi történetében
Fotó: Jámbori Tamás

 

– Az állam továbbra is jelentős anyagi eszközöket szán a rekonstrukcióra, mi pedig igyekszünk méltó gazdái lenni a Batthyányak szellemi-anyagi örökségének. Ma úgy látom, a munkálatok a jövő év elején vehetnek nagyobb lendületet – hallottuk.

Korábban egy konferencián elhangzott, hogy a kastély hasznosításában részt venne az Országos Levéltár, de a funkció más tartalmakkal is bővíthető. Ez utóbbiak sorában kétségkívül a turisztikai szegmens dominál, hiszen a kastély látogatói egyben Körmendre is kíváncsiak. Jelenlétük pénzt hoz, elősegíti a foglalkoztatást és fellendítheti a magánvállalkozói szektort.

A rövidesen induló nagyberuházás így a város egészére is kihathat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában