szombathely új sétánya

2017.10.10. 20:31

Átkelünk a múlton – Az új Romkert sétány kapcsolatot teremt az Ady tér és a belváros között

Nemcsak a praktikus, hanem a szimbolikus jelentősége is nagy annak a 184 méter hosszú átjárónak, amely a Romkert fölött átívelve az Ady tér és a belváros között teremt kapcsolatot. Tegnap volt az ünnepélyes átadó.

Ölbei Lívia

A Szent Márton-terv részeként készült el az Ady tér és a Mindszenty tér között közvetlen kapcsolatot teremtő, a Romkerten átvezető sétány. Az átadóünnepségen köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, avatóbeszédet tartott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A sétányt dr. Székely János megyés püspök áldotta meg.

 

A Székesegyháztól indulva a Romkerten át egy 184 méter hosszú, kivilágított, akadálymentes gyalogosátjáró készült, a beruházás 173 millió forintba került. A Romkerten átívelő sétányt a Hollán Ernő utca felől egy új kapu, a Mindszenty tér felől a meglévő vaskapu zárja, amely a nyári időszakban 5–22 óráig, a téli időszakban 5–20 óráig lesz nyitva (ha elkészül a környezete is).

Fotó: Unger Tamás

Az átadóünnepségen Lukács Krisztina fuvolajátéka és a Paragvári Utcai Általános Iskola hangulatteremtő kórusmuzsikája (vezényelt Sándorfi Olga) után dr. Hende Csaba köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a mindössze 184 méter hosszú passzázsnak nagy jelentősége van, hiszen több száz méterrel lerövidíti az Ady tér és a belváros közötti utat. – De nem ez a fő ok, amiért itt összegyűltünk – folytatta. – A Romkert kitüntetett hely. A Baltikumot Rómával, északot déllel összekapcsoló Borostyánkőút mentén, amelynek építőitől akár a mai térkövezők is tanulhatnának, összesűrűsödik a történelem. Hatvan nemzedék vállán állunk.

A 2000 éve lakott településhez kötődő, valaha itt megfordult történelmi személyiségeket – a város szülöttétől, Szent Mártontól a mai európai egység egyik előfutárának nevezett Nagy Károlyon át az 1921. tavaszán rövid ideig a Püspökvárban tartózkodó IV. Károlyig és Szent II. János Pál pápáig – dr. Hende Csaba megfogalmazásában a kereszténység gondolata köti össze. Az Országgyűlés alelnöke Antall József nyomán – „keresztény Magyarországot akartam, mert csak annak van jövője” – kifejtette: ez az az alap, amelyre támaszkodva „meg tudjuk védeni magunkat, az identitásunkat; meg tudjuk védeni azt, ami a miénk, és amit megvédeni helyettünk senki nem fog”.

Fotó: Unger Tamás

Dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett arra, hogy az átjáró ötlete négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg Szombathelyen, amikor az önkormányzat, az egyház, a Savaria Múzeum képviselői együtt mérték föl a terepet a helyszínen. – A Romkert történelmünk tükre – mondta a polgármester –, éppen ideje igazán használatba venni. Hozzátette: a sétány révén valóban Szombathely részévé válhat nemcsak a Romkert, hanem a történelem is.

Soltész Miklós államtitkár avatóbeszédében kiemelte: egy közösség életében nagy jelentőséggel bír a célok, a „honnan hová?” megfogalmazása. Szombathelyen ezek szerint az elmúlt években „az élhető és elérhető” város kialakítása volt a legfőbb cél. Az államtitkár gratulált az elért eredményekhez, végül fölhívta a figyelmet arra, hogy az anyagi gyarapodás lelki tartalom nélkül nem sokat ér. Mint mondta, a kettőre együtt van szükség.

Dr. Veres András, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke, győri megyés püspök köszöntője után utóda, dr. Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg a sétányt: – Ez a Romkert fölött átívelő sétány összeköt minket a múltunkkal. Minket, keresztényeket elsősorban keresztény elődeinkkel. Az evangélium ereje tette ezt a kontinenst igazán termékennyé – mondta. Dr. Székely János Martin Bubert idézve utalt arra: egy kultúra addig él, ameddig kapcsolatban van azzal az éltető titokkal, amely létrehozta.

A püspöki áldás végeztével az ünnepség résztvevői áthaladtak a Romkert sétányon: a Mindszenty tértől az Ady térig; és viszont. A Romkert – a hajdani szemináriumi konyhakert, amelyről kiderült, hogy több korszakból rejt építészeti kincseket – különleges látványt nyújt ebből a látószögből. A pallón a talpunk alatt eligazító föliratok jelzik, hogy merre járunk. A Mindszenty térről indulva mindjárt jobbra mutatja az írás, hogy hajdan itt állt a császári helytartói palota, amelynek helyén a maga nemében ritkaságszámba menő mozaik megőrzésére üvegpalota épülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában