Ünnepség

2017.10.20. 18:36

Harcunkat veletek akarjuk megvívni! – Így emlékeztek a hősökre az NLG-s diákok

„Kedves hallgatóink! 1956 október 23-a van. Kossuth rádió Budapest, pontos időjelzést adunk, dél van.” Ezzel a mondattal vezette be a déli harangszót a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium iskolarádiója pénteken, és ezzel a mondattal kezdődött az iskola rendhagyó 56-os megemlékezése is.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

A rádióban korabeli dalok és reklámok váltották egymást: „Az egészszéges dolgozónak vidámabb az élete. Az ötéves tervben hazánk a vas és az acél, a gépek országa lesz. Gyertek vasipari tanulónak! A szén az ipar kenyere, fiúk, álljatok a széncsaták hősei közé, gyertek vájártanulónak!” Az osztályteremben transzparens, rajta a követelés: Nagy Imre alakítson kormányt! Az ajtó mellett a magyar lobogó közepén hatalmas lyuk tátong. A Kossuth rádió által sugárzott adás hirtelen megszakad, most már a Szabad Európa rádióból szól az Írószövetség kiáltványa. „Történelmi sorsfordulóhoz érkeztünk. Ebben a forradalmi helyzetben csak akkor tudunk helytállni, ha az egész dolgozó magyar nép fegyelmezetten egy táborba tömörül. A párt és az állam vezetői mindeddig nem adtak életképes programot.

Ezért azok felelősek, akik a szocialista demokrácia kibontakoztatása helyett konokul a Sztálin- és Rákosi-féle terrorrendszer visszaállítására szervezkedtek és szervezkednek. Hisszük, hogy szavunkon a nemzet lelkiismerete szólal meg, harcunkat veletek közösen akarjuk vívni, így arra kérünk benneteket, hogy gyülekezzünk az udvaron és szólaltassuk meg a forradalmi 16 pontot.” A felhívásra az iskola minden diákja kivonult, ki zászlót, ki követeléseket tartott magasba, és volt akinek karján egy nemzeti színű szalag jelezte, hogy gyetért a forradalom követeléseivel. A 16 pont meghallgatása után a diákok átvonultak a Petőfi-szoborhoz, ahol Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház színésze szavalta el a Nemzeti Dalt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában