Gyűjteni csak szépen, szelektíven szabad

2017.10.27. 11:30

A jó ember nem szemetel, a többieknek meg tilos- a szelektív szigetek problémái

MEGYEI KÖRKÉP Hiába van óriási szükség a szelektív hulladékgyűjtésre, ha nem rendeltetésszerűen használják a konténereket.

Pungor Csaba

Ilyen és ehhez hasonló állapotokkal találkozhatunk, ha a szelektív hulladékgyűjtők környékén járunk Fotó: Hornyák Emőke

Több olvasónk jelezte, hogy nemcsak a vasi megyeszékhelyen, hanem vidéki településeken is ritkán ürítik a szelektív hulladékgyűjtő konténereket, de előfordult az is, hogy ezeket a szigeteket egyik napról a másikra felszámolták.

A hulladékkezelés évek óta az egyik legégetőbb probléma. Úgy tűnt, hogy a szelektív gyűjtéssel – ha lassan is – meg lehet változtatni az emberek gondolkodásmódját és hozzáállásukat a környezetvédelemhez. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy zsákutcába jutott a kétezres évek elején bevezetett kezdeményezés. Hiába vannak különböző újrahasznosítási technológiák, ha a gyűjtőket nem rendeltetésszerűen használják az emberek. Az újságpapír, az üvegek, a műanyag palackok, valamint a kartondobozok számára létrehozott szelektív hulladékgyűjtő szigetek kora – úgy fest – végérvényesen leáldozott. Mégpedig a felelőtlen emberek miatt.

Ilyen és ehhez hasonló állapotokkal találkozhatunk, ha a szelektív hulladékgyűjtők környékén járunk Fotó: Hornyák Emőke

Nem sokban különböznek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek a vasi megyeszékhelyen. Szinte mindegyik konténer mellett óriási halomban állnak a szemeteszsákok, azokban pedig nem a szelektívbe való hulladék tornyosul. A gyűjtőszigetek körül elszórt gumiabroncsok, festékeskannák, valamint számítástechnikai alkatrészek hevernek mindenfelé.

Van, aki a szavak erejét próbálta használni a szemetelők ellen: „a rendes ember nem szemetel, a többinek tilos” – olvasható egy papírlapon, amelyet a hulladékgyűjtő oldalára ragasztott az ismeretlen környezetvédő.

Hiába a felhívás, hiszen néhányan akár fényes nappal, senkitől sem zavartatva pakolják ki a háztartási hulladékukat, megunt vagy elromlott eszközeiket.

- Nem ismeretlen a lefestett kép, gyakran találkozunk mi is hasonló jelenséggel. Sokan autóval egy általuk ritkán látogatott környékre szállítják szemetüket, ezzel pedig az ott lakók életét is megnehezítik – mondta el lapunk érdeklődésére Potyondi Nikolett, a SZOVA Zrt. kommunikációs munkatársa.

- Szombathelyen jelenleg 79 gyűjtősziget található, ezeken a helyeken minden esetben egy-egy papír- és üveghulladék, továbbá két, PET-palack gyűjtésére szolgáló 1100 literes konténer található. Ezek az edények a bennük elhelyezhető hulladékokra vonatkozó felirattal és a hulladék méretéhez igazodó bedobónyílással rendelkeznek – ismertette. A konténereket természetesen rendszeresen ürítik a vasi megyeszékhelyen. A papírt és a műanyag palackokat hetente kétszer, míg az üveghulladékot egyszer szállítják el a vállalat munkatársai. A gondot a szigetek környezetében hagyott illegális szemétkupacok jelentik, amelyek között nem ritka a veszélyes hulladék sem. – Ezeken a szigeteken feleslegessé vált háztartási és veszélyes elektronikai hulladékok mellett gumiabroncsot is találunk a szeméthalmokban, amelyeket nem tudunk elszállítani – mondta el Potyondi Nikolett.

A másik probléma a konténerek rongálása – az sem ritka. Több alkalommal megtörtént, hogy a kihelyezett gyűjtők kiégtek, így persze használhatatlanná váltak.

A vidéki településeken sem jobb a helyzet, több helyen inkább felszámolták a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket az önkormányzatok.

- Sok megkeresést kaptunk, hogy miért szüntettük meg ezeket a szigeteket. Ennek hátterében nem vállalatunk áll, az önkormányzatok kérésére számoltunk fel néhány szelektív hulladék-gyűjtő pontot. Erről a megfelelő formában mindig tájékoztatjuk a lakosságot – mondta Szijártó László, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Vas megyei koordinátora. Szerinte van, lehet megoldás a gyűjtőszigetek rongálásának megakadályozására, nem rendeltetésszerű használatára: – Lépést tartva az újításokkal bevezettük mi is az egyéni gyűjtést, amelyet a regionális közszolgáltató az alvállalkozóin keresztül alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer a családi házak elé kitett, sárga zsákokba szelektíven összegyűjtött hulladékokat elszállítjuk. Ennél gyakrabban a korlátozott anyagi források miatt nincs lehetőségünk. Ilyenkor természetesen ellenőrizzük azt is, hogy minden az előírásnak megfelelően történjen, és csak megfelelő hulladék kerüljön a zsákba – tette hozzá Szijártó László. Kiemelte: amennyiben háztartási vagy veszélyes hulladék kerül a sárga zsákokba, megtagadhatják azok elszállítását a vállalat munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában