rákgyógyítás szombathelyen

2017.10.11. 17:27

Nincs eredményes onkológia kezelés szakorvos nélkül!

Dr. Csejtei András, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház onkoradiológiai főosztály vezetője tartott előadást Új lehetőségek az onkológiaterápiában címmel tegnap a Humán Civil Házban. A szakember felhívta a figyelmet a hibás diagnosztizálás és kezelés veszélyeire is.

Boros Patrícia

A főorvos elsőként a szűrővizsgálat és gondozás közti különbséget ismertette a megjelentekkel.

-Az onkológia sikerét az biztosítja, ha korai stádiumban sikerül a betegséget diagnosztizálni, illetve elkezdeni a gyógyítást. A ráknak ugyanúgy evolúciója van, mint a természetben mindennek. Elindul néhány gén hibájával, amiből jó indulatú elváltozás keletkezik, majd idővel még több gén károsodik, ez pedig rosszindulatú daganatot eredményez. Az egymást követő szerencsétlen mutációk felhalmozódásával áttétek jönnek létre a szervezetben. Minél hamarabb bele tudunk avatkozni ebbe, annál nagyobb az esélyünk, hogy meg tudjuk állítani a folyamatot – mondta.

 

Aki egészséges, annak a legfontosabb feladata az, hogy szűrésekre járjon. Viszont, aki már megkapta a betegséget, annak nem sok keresnivalója van ott. A betegeknek gondozásra kell járniuk a sikeres terápia után, mert az őket kezelő orvos célzott és meghatározott protokollok szerinti vizsgálatokkal nyomon követi az állapotukat – folytatta.

Fotó: Hornyák Emőke

A különböző vizsgálatokkal kapcsolatban nem szabad csak az internetről tájékozódni. A feleslegesen elvégzett, téves következtetésekkel járó analíziseknek súlyos következményei lehetnek. Sőt az sem mindegy, milyen sorrendben történik a problémák feltárása, jobb ezt is szakorvosra bízni.

-Szombathelyen történt, hogy egy család elhatározta: a nagypapát befizeti egy PET-vizsgálatra. Ő el is ment és az eszköz kimutatta, hogy a vastagbelében valami nem stimmel. Elkezdődtek a kivizsgálások. Csináltak egy kolonoszkópiát és kiderült, hogy szó sincs daganatról. Viszont az úrnak meg volt gyengülve a vastagbélfala, kisebb kiboltosulások voltak rajta. Ezekben elakadt az endoszkóp, kilyukasztotta a belet és a bácsi hashártya-gyulladásban meghalt – mesélte.

A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad bedőlni a drága vizsgálatokat áruló kalózcégeknek, amelyek több száz génre kiterjesztett vizsgálatokat árulnak.

-Biztos, hogy egy daganatos beteg szervezetében nemcsak az hat-nyolc génhiba fordul elő, amit mi ki tudunk mutatni – teljesen ingyen – Szombathelyen. A többi ellen azonban, egyelőre nem létezik gyógyszer. Ezért ne fizessen senki feleslegesen milliókat olyan genetikai hókuszpókuszokért, amelyeknek semmilyen terápiás következménye nem lesz – hangsúlyozta a főorvos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában