Gyereknap

2024.05.24. 20:00

Szerinted mi a kikija, a szárnyastej, vagy milyen az, ami csigajós? - A legviccesebb gyerekszáj sztorik olvasóinktól

Közeleg a gyereknap, ennek alkalmából megkérdeztük a kedves olvasókat, mi volt a legviccesebb dolog, amit a csemetéiktől hallottak. Közel száz hozzászólás érkezett, jobbnál-jobbak, ezekből csemegéztünk.

Csabai Bernadett

A gyermeki kreativitás határtalan

Forrás: Shutterstock

Azt mondják, hogy a gyermeki kreativitás határtalan. A hozzászólások szerint ez igaz a kommunikációjukra is, kész nyelvújítók, mit nekik szabályok, kompletten átalakítják a szavakat és létrehoznak egy olyan kifejezést, ami jobban a kedvükre való. És mi, felnőttek jókat mosolygunk ezen és számtalan szórakoztató és vicces pillanatot köszönhetünk a csemeték egyedi észjárásának. Gyermekként még őszinték és tiszták vagyunk, nem rakódnak ránk a társadalmi elvárások, a mit illik és mit nem illik kimondani súlya, csak szabadon szárnyalnak a gondolatok. És ebből igen vicces szituációk tudnak kerekedni. Gyerekszáj - a vaol.hu olvasóinak szemével!

Gyerekszáj és vicces pillanatok
Gyerekszáj és vicces pillanatok
Forrás: Freepik

A páratlanul szórakoztató gyerekszáj

Jó példa erre egyik olvasónk kisfia, aki egyik reggel megmakacsolta magát és nem akart oviba menni. Mikor rákérdezett az okra, a válasz egyszerű volt: "Mert büdösek a gyerekek.”

Az ételek terén is igazán találékonyak a kicsik. Egy anyuka kétségbeesetten próbálta megfejteni, mit is kérhet a gyermeke, amikor "béleltvargát" szeretett volna. Kiderült, hogy a vargabéles volt a kívánt étel. De azt az anyukát sem irigyeljük, akitől olyan ételt kértek, „ami ha felfordítjuk a tányért, nem esik ki belőle.” A megfejtés itt a kocsonya volt. Egy másik kisgyerek a mákos tésztát hangyás tésztának nevezte, de a „csigajós kaka” is aranyat ér.

Aztán ott van a madártej, ami hirtelen szárnyastejjé változott – valahogy logikusabbnak tűnt így. És ha már logika: egy másik olvasónk kisfia a fűnyírót keresztelte át fűnínóra - hasonlóan a szirénázó "nínós” autókhoz – a térdhajlatot lábhónaljnak, a csuklós buszt pedig nyúlós busznak.

Van amikor a logikát teljesen félretéve, a semmiből csodás új kifejezéseket alkotnak a kicsik – a mi legnagyobb örömünkre. Egy olvasónk gyermekének szókincsében a zokni "kocci", a láb pedig „kikija” névre hallgat. Az óvó nénije csodálkozva nézett, amikor fel kellett húzni a koccit a kikijára (zoknit a lábra). Egy másik apróság a szappant csippának hívta, míg az innivaló mimmija néven futott. Ki tudja, honnan jönnek ezek a szavak, de biztosan mosolyt csalnak az arcunkra. Személyes kedvencem az a nyelvújító kislány, aki megteremtette a Csücsörögjünk! kifejezést, ami a csücsüljünk le és csacsogjunk kettősét hivatott definiálni.

Néha az apróságok szájából kicsúsznak olyan mondatok is, amire a szülők csak rákvörös fejjel tudnak reagálni. Egy anyuka mesélte, hogy gyermeke ovistársa beteg lett, és ahelyett, hogy jobbulást kívánt volna neki, inkább „jómulást” mondott. Egyből más értelmet nyer…

A gyermeki ártatlanság visszaköszön a kicsik „káromkodási” szóhasználatában is. - Ha valami nem sikerült, azt mondja, hogy kutyamacska vagy anyapopója – írta olvasónk. Egy másik olvasónk kisgyereke a "Hagyjál csendet!" kifejezéssel utasította rendre a családot, amikor nyugalomra vágyott. A gyermeki nyelvújítás varázsa abban rejlik, hogy minden szó mögött ott van a világ iránti őszinte kíváncsiságuk és kreativitásuk. Így a gyereknap közeledtével nincs is szebb ajándék, mint a velük megélt vidám percek és azok felidézése.

Gyereknapi programajánlónk itt olvasható!
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában