Azt mondják, szívós vagyok, mint a vídia!

2017.10.30. 11:30

A rákot csak úgy lehet legyőzni, ha megharcol vele az ember, különben belehal

SZOMBATHELY Világszerte nők milliói fognak össze annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a betegség elleni küzdelemre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. Bacskóné Katalin megküzdött a gyilkos kórral. Hét éve diagnosztizálták nála a betegséget.

Szekér Dóra

Fotók: Szendi Péter

 

Bacskóné Katalin hosszú évek óta küzd
a rákkal. A meggyötört testen hegek
tanúskodnak a rengeteg átélt fájdalomról.
A családja Németországban él, az irántuk
érzett szeretet átsegíti a bajon

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor többet beszélünk arról, hogy a rákos megbetegedések korai felismerése a záloga annak, hogy a gyilkos kórt legyőzhessük. Mint ismert, a rendszeresen végzett önvizsgálat, valamint a mammográfia életet menthet. Magyarországon évente nagyjából 7000 nő betegszik meg és 2300 hal meg emlőrákban. Ehhez a riasztó adathoz hozzájárul, hogy hazánkban csak a veszélyeztetettek mintegy 45%-a megy el szűrővizsgálatra! Előfordul persze, hogy a vizsgálat során az derül ki, a beteg testében kifejlődött a daganat, de az is megtörténhet, hogy kiderül, a tumor rosszindulatú. Aztán jönnek a borzalmas kezelések, az embert próbáló hónapok. Kemoterápia, sugárkezelés, infúziók, fájdalmas beavatkozások. Ezt a szörnyű kálváriát járta végig Bacskóné Katalin is, akivel a mellrák elleni sétán találkoztam, és már akkor is beszélt a betegségéről. Megtudtam, Katinál 2009 júniusában fedezték fel mammográfiai vizsgálaton, hogy daganat van a bal mellében. Augusztusban megműtötték. A szövettani vizsgálat a metszéspont széleiben burjánzást talált. Neki kellett döntenie, hogy további kimetszéseket vállal, vagy a mell teljes eltávolítását. Egy hónap gondolkodási idő után a masztektómia mellett döntött. Meghívott magához, hogy elmesélje küzdelmét a gyilkos kórral, hátha példájával segít betegtársain. Ott folytattuk, ahol abbahagytuk a „rózsaszín sétán”. Az emlőeltávolító műtét után hat hónap kemoterápia következett. A második házasságában élt, amikor kiderült, muszáj elkezdenie a kezelést, rémes volt egyedül végigcsinálni a kemót. – Oda mindenkit elkísért a családja, gondoskodtak a betegről, nekem magamnak kellett szembenézni a gyilkos kórral. A hajam kihullott, megviselt a kezeléssel járó procedúra, de nem aggódtam emiatt. Mondtam is betegtársaimnak, a haj kinő. Ha pozitívan állunk a betegséghez, le tudjuk győzni azt!

Fotók: Szendi Péter

Katalin átalakította az életét, egészségesen kezdett táplálkozni, rengeteget olvasott a rák elleni küzdelemről, ahogy ő mondja, felvette a kesztyűt, keményen harcolt. Megjegyzi, szerencséje volt, hogy 2001 óta foglalkozott olyan táplálékkiegészítő forgalmazásával, ami sokat segített a betegeknek. A speciális vörös gyümölcsökből kivont antioxidánsok erősítik ugyanis az immunrendszert. Réges-rég egy fiatal paralízises tanárnő rák elleni küzdelmét segítette Katalin, már akkor hitt abban, hogy ha pozitívan gondolkodik valaki, legyőzheti a betegséget. Akkor persze még nem is sejtette, hogy egyszer neki is a műtőasztalra kell feküdnie. – A kezeléseken mindig azt mondtam a többieknek, a rákodra gondolj! Arra, hogy még nem haltál meg, hiszen megtalálták a betegségedet, meg arra, hogy ennyivel tartozunk a szeretteinknek, ha egyedül maradtunk, akkor meg önmagunknak. (legyint) Ez a francos rák nem győzhet le minket!

Kati elmondta, hogy a kemó után következett egy úgynevezett herceptin kezelés, ami padlóra küldte, kómába esett, három napig a halálát várták, de ebből is felépült, végül a további áttétek elkerülése miatt mégis a műtőbe kellett mennie. Eltávolították a petefészkeit is. Bal vállához a bőre alá művénát ültettek, abba folyt az infúzió, ott szövetelhalás alakult ki, egy lyuk tátong most a helyén. A meggyötört testen hegek tanúskodnak a rengeteg átélt fájdalomról. A lánya Németországban él, a kisunokái is, így sokat kellett egyedül harcolnia, de az irántuk érzett szeretet átsegíti a nagy bajon. Később gasztroenterológiai problémái is jelentkeztek, huszonhat kilót fogyott. A csontcisztigráfiai vizsgálat tavasszal kimutatta, másodlagos csontrákja van. Május 31-én derült ki, június 2-án elkezdték a terápiát. Hat zoledronsavas infúzión van túl. A hetedik után jön a teljes felülvizsgálat. Csak akkor tudja meg, legyőzte-e a rákot, vagy újra harcba kell szállnia ellene. – Tudja, a rákos sejtek nem gazolhatók ki teljesen. Egy nagy tömegét eltávolítják a kezelések, de tökéletesen nem távoznak a szervezetből, ha pedig az immunrendszer nem elég erős, újra erőre kaphatnak.

Egy különleges eljárásról mesél. Ez arról szól, hogy leveszik a beteg vérét, abból kivonják a fehérvérsejteket, azokat megkezelik. A fehérjék átprogramozása után dúsított vért visszainfúziózzák a páciens testébe, ezek gyilkos sejtekké válnak, felismerik a rákos sejteket és elpusztítják azokat. Ilyen kezelést lehet kapni Londonban és Philadelphiában is. Ha a felülvizsgálat azt igazolja, hogy nem gyógyult meg a csontrákja, el kell gondolkodnia a további gyógymódon. – Nem tudom, mit hoz a jövő, nagy dolgokat nem merek tervezni, de azt pontosan tudom, hogy a rákkal felveszem a harcot, mert az unokáimnak még szükségük van nagymamára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában