gasztro és nagyrendezvények vonzóereje

2017.10.11. 11:00

Több turista kíváncsi Vas megyére

Jól alakulnak megyeszerte az idei idegenforgalmi mutatók – derül ki a Vas Megyei Turizmus Szövetség beszámolójából. A hozzánk látogatók több időt töltenek el egy-egy településen, és különösen jó visszhangra találnak a kulturális és hagyományőrző rendezvények.

Tersztyánszky Krisztina

Teljes évet lefedő adatok természetesen még csak a 2016-os esztendőről vannak. Erre visszatekintve: több mint hét százalékkal nőtt a megyébe érkező vendégek és kilenccel az eltöltött vendégéjszakák száma. A legtöbb külföldi Csehországból érkezett; valamivel kevesebb volt az osztrák vendég, és csak alig több mint 23 ezren érkeztek Németországból. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke azonban kedvező tendenciaként említi, hogy megállt a német vendégkör évek óta tartó csökkenése. Teljes évet lefedő adatok természetesen még csak a 2016-os esztendőről vannak. Erre visszatekintve: több mint hét százalékkal nőtt a megyébe érkező vendégek és kilenccel az eltöltött vendégéjszakák száma.

A legtöbb külföldi Csehországból érkezett; valamivel kevesebb volt az osztrák vendég, és csak alig több mint 23 ezren érkeztek Németországból. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke azonban kedvező tendenciaként említi, hogy megállt a német vendégkör évek óta tartó csökkenése. Bükfürdő tavaly is rekordot döntött látogatottságban, és az előjelek szerint az idén sem lesz ez másként. 26 héten szervezték meg a helyi termékek és kézművesek vásárát, és 22 ezer fesztiválozót láttak vendégül a Gyógy-Bor Napokon. A vendégek kényelmének növelésére 52 magánszállás nyert az önkormányzat által finanszírozott minőségfejlesztési pályázaton.

Sárváron az év első kilenc hónapjában a vendégéjszakák száma nőtt, a gyógyfürdőbe látogatók száma változatlan volt az előző évihez képest. Több mint tíz százalékkal emelkedett viszont a Nádasdy Ferenc Múzeumba látogatók száma, és nő az érdeklődés a Tourinform-iroda és az Infoviskó szolgáltatásai iránt. Mindez fontos tanulság a szakembereknek, mert azt mutatja, hogy a vendégeknek a mobil információs eszközök világában is szükségük van a személyes kapcsolattartásra és mosolyra az információ mellé. A két nagy fürdő mellett a megye további turisztikai régiói is szép eredményekkel dicsekedhetnek.

A Ság hegy térségében nemcsak a celldömölki Vulkán fürdőt és a Kemenes Vulkánparkot keresték fel többen, hanem egyre vonzóbb a Borgáta, Mesteri és a kicsit odébb lévő Szeleste nyújtotta békés üdülőkörnyezet is. Szentgotthárdon a július és az augusztus volt a két legdinamikusabb hónap, köszönhetően a két nagyrendezvénynek: a Szerelmesek Fesztiváljának és a történelmi napoknak. A fürdőt 52,5 ezer vendég kereste fel a nyár folyamán. Egyre többen érkeznek konferencia- és üzleti turizmus céljából is a városba.

Az Őrségi Nemzeti Parkot és az Őrségi Népi Műemlék-együttest is többen keresték fel, mint tavaly. A táj és az épületek mellett sokan várják az átélhető, megkóstolható élményeket: perecet sütnek, tökmagolajat sajtolnak kikapcsolódásképpen valamelyik vendéglátó portán.

Körmend és Vasvár térsége – az Ezer apró csoda földje – feltörekvő turisztikai térség. Fő vonzereje a Jeli Arborétum, a kertre 12 százalékkal többen voltak kíváncsiak az idén. A vasvári és a körmendi rendezvények mellett az idén berobbant a Gyüttment Fesztivál, amely hatalmas érdeklődés mellett zajlott augusztus végén Oszkó térségében. Helyi termékek, zéró szemét, környezettudatosság – ezek az elvek még a tengerentúlról is vonzottak érdeklődőket. Az előadásokra és az aktív programokra naponta ezren voltak kíváncsiak.

Kőszeg városa és az Írottkő Natúrparkért Egyesület között az idén új együttműködési megállapodás született. Emelt finanszírozás mellett sok új turisztikai feladat megoldását várja a város. Már a nyáron látványosan bővült Kőszeg turisztikai kínálata: a várszínház mellett megjelent kísérőprog-ramként az elővári sokadalom, a kőszegi zenés esték; városnéző séták, kertbemutató és kenuzás várta az ide látogatókat. A vendégéjszakák számának dinamikus növekedése köszönhető a büki TDM-mel való együttműködésnek is.Szombathely turisztikai erősségei között még mindig jelentős hangsúlyt kapnak a nagyrendezvények. Azok közül kiemelkedik a Savaria Történelmi Karnevál, amely idén ismét csúcsot döntött 104 ezer látogatóval. A városban zajló beruházások – Szily János Látogatóközpont, székesegyház, püspöki palota, romkert, képtár, víztorony – a kulturális turizmus megerősödését szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában