Zarándok

2017.11.23. 13:31

Ezren mennek Mariazellbe! Sikeres szombathelyi program a nyugdíjasokért

A Batthyány térről csütörtök délelőtt indult el az első busz, amely nyugdíjasokat szállít az ausztriai Mariazellbe. A résztvevőknek a város polgármestere is jó utat kívánt.

SzMK

Dr. Puskás Tivadar személyesen indította útnak az első busznyi társaságot. Fotó: SzMK

Rekordszámú, ezernél is több időskorú élt az önkormányzat által biztosított lehetőséggel, és jelentkezett az aktív időskor elnevezésű program keretében megvalósuló kirándulásra. Összesen 21 buszt töltenek meg a népszerű zarándokhelyre kíváncsi nyugdíjasok, hét napon keresztül tehát napi három jármű fordul meg velük a vasi megyeszékhely és Mariazell között. Az első járat utasai már a buszon ülve hallgatták meg a szombathelyi polgármester szavait. Nem véletlen, hogy dr. Puskás Tivadar személyesen indította útnak az első busznyi társaságot, hiszen büszke a negyedik éve sikeresen működő programra. – A közgyűlés 2013-ban fogadta el azt a javaslatot, amely megalapozta a hatvan év feletti szombathelyi lakosok aktivizálására irányuló, nagy érdeklődésre számot tartó programot. A kezdeményezés lényege az volt, hogy kimozdítsa a nyugdíjasokat, közösséggé kovácsolja őket, és segítsen megakadályozni a testi és lelki egészségük romlását – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, ez a városi szintű közösségfejlesztő tevékenység sokak magányán enyhített már – ezt bizonyítják az elmúlt esztendők tapasztalatai.

Dr. Puskás Tivadar személyesen indította útnak az első busznyi társaságot. Fotó: SzMK

Az aktív időskor Szombathelyen program keretében szervezetten járnak moziba a hatvan évnél idősebb jelentkezők, számtalan színházi előadást megtekintettek, bejárták a megyeszékhely kulturális intézményeit, látnivalóit, kirándulást tettek Budapestre, a környező városokba, és eljuthattak már Bécsbe is. Voltak koncerten, gálán, sportoltak és túráztak, most pedig egynapos zarándokútra mennek az önkormányzat jóvoltából. A nap során először egy gótikus templomot tekintenek meg a nyugdíjasok, majd természetesen a híres kegytemplomban tesznek látogatást. Ezután egy kellemes séta is belefér a programba a település adventi vásárán, a busz pedig csak késő este érkezik vissza Szombathelyre. Mindezzel nem ért véget erre az évre az Aktív időskor Szombathelyen: decemberben egy színházi előadásra hivatalosak a város nyugdíjasai – erre a kulturális programra előreláthatólag december 4-én kell majd jelentkezni.

A program sikerét nemcsak a töretlen érdeklődés, hanem a 2014-ben elnyert Idősbarát Önkormányzat Díj is jól jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában