20 év

2017.11.20. 15:39

Falugondnokok, húsz éve egyesületben

Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte pénteken a helyi kultúrházban a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete. Az ünnepségen számos, a hálózat munkájával kapcsolatban álló szakember tartott előadást.

Tersztyánszky Krisztina

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő szerint abban, hogy falun élni vonzó és kényelmes legyen, elévülhetetlen érdemeik vannak a falugondnokoknak Fotó: Szendi Péter

Kisrákos is egyike volt annak a 14 településnek, amelynek falugondnokai 1997-ben megalapították az egyesületet. Maga a szolgáltatás már négy évvel korábban megjelent Vas megyében, így lehetséges az, hogy a házigazga település mindenese immár 24 éve tölti be hivatását. Az egyesületbe 2002-ben Győr-Moson-Sopron megyei települések is kérték felvételüket, így alakult ki a mai elnevezés. A szervezethez jelenleg 163 falugondnok tartozik, közülük 108-an Vas megyei kistelepüléseken tevékenykednek.

Az egyesület feladata a szakmai kapcsolattartás mellett elsődlegesen a falugondnokok kötelező képzésének megszervezése, lebonyolítása.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő szerint abban, hogy falun élni vonzó és kényelmes legyen, elévülhetetlen érdemeik vannak a falugondnokoknak Fotó: Szendi Péter

A találkozón Könyéné Szölke Erzsébet, Kisrákos polgármestere mutatta be a 185 lakosú szeres települést. Kozma Judit egyesületi társelnök köszöntő szavai után V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár beszélt a magyar vidék, ezen belül a falvak fontosságáról. Abban, hogy falun élni vonzó és kényelmes legyen, bizony elévülhetetlen érdemeik vannak a falugondokoknak – hangsúlyozta.

Marton Ferenc alelnök a Vas Megyei Közgyűlés oklevelét adta át a jubiláló egyesületnek. A meghívott vendégek megannyi aspektusból tárgyalták a „falvak mindeneseinek” szerepkörét.

A szakmai program zárásaként emléklapot vehettek át az alapító tagok, illetve mindazok a falugondnokok, akik már a tíz éves évfordulón is ebben az áldozatos munkakörben dolgoztak. A nap végül vacsorával és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában