Finomságok

2017.11.12. 08:47

Az egyik tömte, a másik falta – Márton-napi vigasságok Ikerváron

Ételmustra, tréfás vetélkedő, rajzverseny és újbor-kóstolás: minden korosztályt megszólított a hagyományos Márton-napi vigasságok program.

Tóth Kata

Szombaton kora délután gyerek színjátszók, előtte cserebere, zsibvásár hoztak kedvet a gasztrokulturális családi naphoz. Kiderült a GaLiba rajzverseny eredménye is. Iskolásoknak hirdették meg két korcsoportban a versenyt: 44 ötletes pályamunka érkezett, pluszpontok a szokványostól eltérő libaábrázolásokért jártak, árulta el Pásti József, a művelődési ház igazgatója.

Tizenötféle fenséges és kifogástalanul tálalt ételt – a sütőtökkrémlevestől a fahéjas-almás libacombon és a ludaskásán át a répatorta muffinig – kóstolgatott a zsűri, elismerően szólt az ikervári sütő-főző asszonyokról Kovács Ferenc, a Márton-napi vigasságok visszajáró zsűrielnöke, védnöke.

A budapesti Tihanyi Vándorszínpad Az igazmondó juhászlegény című zenés mesejátékot vitte az ikervári közönségnek. Nem sokkal később valódi showt produkáltak a Márton vesszeje tréfás vetélkedő csapatai a színpadon. Kukoricaszemeket dobtak célba (egy tálba), bekötött szemmel a libatömést imitáló rétesevésben versenyeztek és hulahoppkarikán libatollat fújtak át a vállalkozó kedvű csapattagok. Lazításképpen elméleti feladatokon törték a fejüket: kitalálhatták, mi az a suprikálás, a motolla és a kasornya és azt is, hány olyan település van ma Magyarországon, amelyikben a Szent Márton név szerepel.

Ikervári intézmények, közösségek – a Mesevár óvoda Gyerekszáj csapata, a Zichy Antónia Általános Iskola Ludas tanárai, a nyugdíjas kör Őszikék csapata és egy ifjúsági team, Márton ifjai – neveztek. Produkcióik nyomán szem nem maradt szárazon – a nevetéstől.

Új hordót vásároltak az ikerváriak egy kádármestertől, azt verték csapra szombaton este. Szép színű újbor csorgott Fehér Ferenc polgármester és Jóna János szőlősgazda kancsóiba, közben a helyi Castrum Gemini együttes énekelt. Vacsorára libapörcös törtburgonyát szolgáltak fel párolt káposztával, a borozgatáshoz a Hangcsapda szolgáltatott a zenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában