tisztségvilesők

2017.11.24. 11:00

Megválasztották a vasi agrárkamara tisztségviselőit

SZOMBATHELY A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei küldöttgyűlése november 23-án megtartotta alakuló ülését, ahol megválasztották a megyei tisztségviselőket, köztük a NAK megyei elnökét, dr. Pusztavámi Mártont.

Budai Dávid

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke gratulál dr. Pusztavámi Mártonnak, a frissen megválasztott Vas megyei elnöknek a tegnapi alakuló ülés után Fotó: NAK

Fotó: fg

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei küldöttgyűlése alakuló ülést tartott csütörtökön délután a Szombathelyi Erdészeti Zrt. -nél. A november 3- ai kamarai választások eredménye alapján a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és 17 támogató szervezetének küldöttjelölt-listáján szereplő személyek alkotják a hetvenfős megyei küldöttgyűlést.

A Vas megyei küldöttgyűlés megválasztotta a megyei elnököt, az alelnököket, az országos küldötteket, az etikai bizottság tagjait, az osztályelnököket, valamint a 15 küldöttet, akik az országos küldöttgyűlésen képviselik majd a megyét.

A NAK Vas megyei elnökének a korábbi vezetőt, dr. Pusztavámi Mártont választották meg, az ő munkáját négy alelnök segíti. Közülük hárman korábban is alelnökök voltak: Hámori Róbert a mezőgazdaságért, Babati Zoltán (Babati és Társa Kft.) az élelmiszeriparért, Bugán József (Szombathelyi Erdészeti Zrt.) pedig továbbra is a vidékfejlesztésért felel. Horváth Attila – az újonnan megválasztott alelnök – az általános agrárgazdasági ügyekért lesz felelős. Dr. Pusztavámi Márton elmondta: a november 3-i választáson nagyon erős felhatalmazást kaptak arra, hogy folytassák azt a munkát, amelyet öt évvel ezelőtt elkezdtek. Elhangzott: az országban Vas megyében volt a legmagasabb a részvételi arány, a szavazásra jogosultak csaknem 25 százaléka élt a lehetőséggel, ami több mint 2 ezer embert jelent.

– A mezőgazdaságban forradalmi változások vannak, ráadásul állandó konkurenciaharcban állunk a környező országokkal, ezért kizárólag versenyképes tudással és a legkorszerűbb technológiával lehet biztosítani, hogy ne maradjunk le. Ennek megvalósítását tűztük ki célul annak idején, ezért hoztuk létre a búzatermelési versenyt is, ahol (ha az időjárás is mellettük van) évről évre bebizonyítják a gazdák: a vasi földeken is képesek világszínvonalú termésátlagok elérésére.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke gratulál dr. Pusztavámi Mártonnak, a frissen megválasztott Vas megyei elnöknek a tegnapi alakuló ülés után Fotó: NAK

Az elnök hangsúlyozta: az elmúlt években túlságosan a szántóföldi növénytermesztésre fókuszáltak, míg a többi ágazat kissé háttérbe szorult. Ezen a jövőben mindenképpen változtatni szeretnének, különös tekintettel az állattenyésztésre. A megyei küldöttek maguk közül Babati Zoltán, Csonka András, dr. Szép Tibor, Gagyi István, Györke Győzőné, Horváth Attila, Horváth Tamás, Illés Lajos, Janzsó László, Kollár Balázs, Kovács Ervin Antalné, Németh Balázs, Horváth Tamás (Sága Foods Zrt.), Szalay István és Vaczurka István küldötteket választották országos küldöttnek. A megyei etikai bizottság tagja lett Gagyi István, Horváth Antal, dr. Pörneczi Károly (Celli Sághegyalja Zrt.) és Csonka András.

A NAK országos küldöttgyűlése 2017 májusában határozott arról, hogy a hatékonyabb működés érdekében a tisztújítás alkalmával átalakul a kamarai szakmai osztályok rendszere. Országosan és megyei szinten az összevonások és racionalizálások révén az eddigi 15 helyett 9 osztály megalakítására van lehetőség. A szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályt Krajczár Csaba, a kertészeti és beszállítóipari osztályt Izer Gábor (Prenor Kft.), az állattenyésztési és beszállítóipari osztályt Mátyás István (Agrár Offa Kft.), az élelmiszer-feldolgozási osztályt Horváth Tamás, az élelmiszer-kereskedelmi osztályt Mándli Tibor, a kistermelői és helyi kezdeményezések osztályt Pintér Imre, az erdő-, vad-, és halgazdálkodási osztályt Mesics Ferenc, az együttműködés, fiatal gazda és innovációs osztályt Tamási Péter, a környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályt dr. Szép Tibor vezeti a megyében. A megválasztott megyei tisztségviselők megbízatása öt évre szól.

A köztestület tisztújításának utolsó állomása az országos alakuló küldöttgyűlés lesz. Azt karácsony előtt, december 20-án tartják Budapesten, a Parlament felsőházi termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában