KÖRKÉP

2017.11.02. 13:55

 Minden negyedik vásárló a netről rendel ajándékot

Egyre többen rendelnek internetről, leginkább ilyenkor, karácsonyra készülve. Ha nem Európából rendel, akkor már jó eséllyel elkésett. A karácsony előtti két hónapban a tapasztalatok szerint megemelkedik a napi átlagos csomagforgalom, az ünnep előtti négy-öt hétben pedig megduplázódik.

Budai Dávid

Hajszán Tibor kútkezelő mutat egyet azok közül a csomagok közül, amelyekből most napi harminc érkezik hozzájuk, a karácsonyi „hajrában” ennek többszörösével számolhatnak Fotó: Unger Tamás

A posta 3 ezer fix csomagátvételi ponttal és ötven csomagautomatával rendelkezik, de erre a kiemelt időszakra megnövelt logisztikai kapacitással, létszámbővítéssel, szükség esetén rendkívüli kézbesítési napok bevezetésével, 12 nagyvárosban pedig ünnepi csomagponti kézbesítéssel készül – sajnos Szombathely nem tartozik ezek közé.

Hajszán Tibor kútkezelő mutat egyet azok közül a csomagok közül, amelyekből most napi harminc érkezik hozzájuk, a karácsonyi „hajrában” ennek többszörösével számolhatnak Fotó: Unger Tamás

Majtényi Kálmán, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese elmondta, az internetes rendelések szállítási ideje leginkább attól függ, honnan rendelik. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje hat-nyolc hét is lehet, míg az Európai Unióból jellemzően egy-két hét alatt megkaphatjuk az árut. Így aki most akar rendelni valamit Kínából, már nagyon izgulhat, hogy megérkezik-e a csomagja, hiszen hét hét múlva december 21-e van. A félelem már csak azért sem alaptalan, mert tavaly minden hatodik webes rendelés késve érkezett az ünnepi időszakban, átlagban öt nap volt a csúszás, de sokan még január első hetében is hiába vártak a megrendelt ajándékra. Az e-kereskedelem évente 10-12 százalékkal bővül, ennek nyomán évről évre nő a postán feladott csomagok száma: tavaly mintegy 18 millió csomagot kezelt a posta, idén számuk elérheti vagy meghaladhatja a 20 milliót.

A nemzetközi forgalomban kezelt több mint 5 millió regisztrált levéllel szemben idén 6,5 millió is érkezhet, a levélként továbbított, nem regisztrált áruküldemények száma pedig a tavalyi 9 millióról 10 millióra nőhet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2006-ban még az 5 százalékot sem érte el az internetes vásárlások aránya, addig tavaly már csaknem a vásárlók 27 százaléka a világhálón rendelte meg a kívánt portékát.

A Nielsen piackutató leg-frissebb mérése szerint egy év alatt 16-ról 26 százalékra emelkedett az online vásárlók aránya. Minden negyedik ember kattintással rendeli meg tehát manapság a kiszemelt árut, de nem mindannyian szeretjük egyformán a virtuális boltokat. A felmérések azt mutatják, a nők járnak az élen a webes költések terén, valamint a harmincas éveikben járó, Budapesten és környékén élő, diplomás fogyasztók a legaktívabbak. A központi régió mellett pedig a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon a legnépszerűbb az online kereskedelem. Tavaly csak a magyar web-shopok 427 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, ami a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom több mint

5 százaléka. A GKI Digital friss elemzése szerint a futárcégek tavaly több mint

17 millió rendelés kézbesítésében működtek közre, ez a szám idén is várhatóan 18-20 százalékkal fog emelkedni.

A csomagok jelentős részét tavaly is egyenesen a címzetthez szállították, a többi különböző átvevőpontokra került. Derzsi Péter kettő ilyet is üzemeltet Szombathelyen. Négy évvel ezelőtt fogadott először csomagokat, akkor – mint elmondta – még nagyságrendekkel kevesebb küldemény érkezett. Jelenleg csomagpontonként napi harminc különböző méretű dobozzal kell számolni, de az igazi hajtás még csak ezután jön. Amikor beindul a karácsonyi nagyüzem, nem ritka a napi kilencven csomag sem. És miután a csomagpontokon – amelyek többnyire boltok vagy benzinkutak – az elsődleges profil nem a csomagtárolás, a legnagyobb probléma a helyhiánnyal van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában