Nem kell lehúzni a rolót

2017.11.10. 07:00

Valamennyi gyártóüzemét szeretné megtartani az új Opel-tulajdonos

Új korszak kezdődött az Opel történetében azáltal, hogy a cég augusztus elejével a General Motorstól a francia PSA csoport tulajdonába került. Az új tulajdonos vezetősége tegnap tette közzé koncepcióját, a PACE! stratégiai tervet. Számolnak a szentgotthárdi gyárral.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Sokan féltik a munkahelyüket a változásoktól. A tulajdonos szerint alaptalanul Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

 

Sokan féltik a munkahelyüket a változásoktól. A tulajdonos szerint alaptalanul Fotó: Unger Tamás

Mivel a 38 ezer főt foglalkoztató cégnek Szentgotthárdon is komoly érdekeltsége van, megyénkben is nagy várakozás előzte meg a Hogyan tovább? terv közzétételét. Annál is inkább, mivel az európai Opel immár több mint két évtizede veszteséges. Az új tulajdonos az adásvételt követően száz nap türelmi időt kért – ennek lejártával álltak ki tegnap reggel a sajtó nyilvánossága elé. A bejelentést Rüsselsheimben tették meg – az elhangzottak szerint ez a németországi fejlesztő központ lesz a teljes Groupe PSA globális kompetencia-központja, például itt fogják tervezni valamennyi új Opel/Vauxhall járművet.

A tegnap reggeli tájékoztatón Michael Lohscheller, az Opel Automobile Gmbh vezérigazgatója közzétette a cég pénzügyi hátterét helyreállító, valamint a fenntartható versenyképességet és növekedést elősegítő PACE! stratégiai tervet. A terv valamennyi kezdeményezése hozzájárul, hogy az autós üzletág pozitív pénzforgalmat generáljon, és hogy az árbevétel-arányos működési eredmény 2026-ra elérje a hat százalékot.

A nyereséges üzleti modell létrehozásához nélkülözhetetlen a kedvezőbb károsanyag-kibocsátású technológiák és modellek előtérbe helyezése. A Groupe PSA technológiához való teljes körű hozzáférésnek köszönhetően az Opel/Vauxhall európai vezető szerepet fog játszani a CO2 csökkentés területén.

2024-re valamennyi európai személyautó modellje elektromos hajtással is kiegészül. A kínálatban lesz tisztán akkumulátoros, valamint konnektoros hibrid is, hatékony belsőégésű motorral kiegészítve. Már 2020-ra négy villanyautó modellt visz piacra a cég, azok között lesz a Grandland X plug in hybrid és az új generációs Corsa tisztán villanyautós változata.

A versenyképesség erősítése érdekében a cég autónként 700 euróval csökkenti a költségeket. Hatékonyabbá teszik a marketingköltségeket, lefaragják az adminisztráció és a bérköltségek árbevételhez viszonyított arányát.

A következő évben javítanák az egyes gyártó üzemek kihasználtságát. Az új hajtóművek gyártási helyének kijelölése párhuzamosan zajlik majd a GM motorokról és sebességváltókról a Groupe PSA gyártmányaira való átállással. A PACE! összességében képes megvédeni az alkalmazottakat a kedvezőtlen gazdasági körülmények között is, és fenntartható, nyereséges, globális villanyautós céggé teszi az Opelt.

- A tervet azzal a világos szándékkal állítottuk össze, hogy megőrizzük valamennyi gyártóüzemünket, és tartózkodjunk a kényszerű leépítésektől Európában – hangsúlyozta a vezérigazgató. – A munkaköltségek szükséges és fenntartható csökkentését átgondolt intézkedésekkel kell elérni, például innovatív munkaidő-koncepciókkal, önkéntes programokkal vagy előrehozott nyugdíjazásokkal.

Már megkezdődött az átállás a hatékony és flexibilis járműkonstrukciókra. Valamennyi személyautó közös padlóvázakra épül majd, növekszik a könnyű haszonjármű üzletág és az Opel új piacok meghódítását is tervezi.

- A gyár célja a minél hatékonyabb működés, a költségek kordában tartása, és az igazodás a modern autóipari hatékonysági elvárásokhoz – összegezte az elhangzottakat Kaszás Zoltán, az Opel Szentgotthárd Kft. szóvivője. Ehhez a szándékhoz a további működés érdekében a szentgotthárdi üzemnek is csatlakoznia kell. – Egyelőre a Rüsselsheimben közzétett tervet nem tudjuk helyi vonatkozású részletekkel kiegészíteni, a dolgozókat azonban gyár-értekezleteken tájékoztattuk a vezérigazgatói tájékoztatón elhangzottakról – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában