Zöld-borsó

2017.11.16. 18:21

Costa Ricában járt a robotizált üvegház

Tizenkettedik helyezést ért el a szombathelyi Green-Peas csapata a World Robot Olympiad angol nyelvű nemzetközi döntőjén.

Tóth Kata

Fotó: Horváth Máté

 

Fotó: Horváth Máté

Hatvanöt országból 400 csapat – köztük a szombathelyi Kalocsai Zoltán, Kovács Előd (Nyitra utcai iskola) és Bányai Péter (Bolyai) alkotta Green-Peas – érkezett múlt hétvégén Costa Rica fővárosába, San Joséba – ott rendezték november 10–12 között a World Robot Olympiad nemzetközi döntőjét. Az angol nyelvű verseny nyári tatabányai nemzeti fordulójáról első helyen jutottak tovább a robotika szakkörös fiúk. A fenntarthatóság témakörében kellett egy projektet (robotok építése, programozása) végigvinniük. Több ötletük volt, végül robotizált, automatizált üvegházat építettek legórobot-vezérléssel; angol nyelvű filmet és PowerPoint-bemutatót készítettek a projektről, a robotok tervezéséről és programozásáról. Nemzetközi informatikai, műszaki és természettudományos oktatási program a World Robot Olympiad – a fiatalokat akarják közelebb vinni a tudományhoz, motiválni őket arra, hogy a mérnöki szakmát válasszák. A rangos világverseny costa ricai döntőjére hónapokon át készültek a fiúk Schubert József és Horváth Máté felkészítő tanárokkal, akik elkísérték őket San Joséba. A több napos megmérettetésen a bírók döntése alapján az open kategóriában, junior korosztályban a 12. helyezést érték el (33 csapat indult a kategóriában, Magyarországot hat team képviselte: Budapest kettő, Kecskemét, Szombathely, Vértesszőlős és Nagyvárad egy-egy csapattal indult.)

Fotó: Horváth Máté

Nagy összefogás eredménye az erős nemzetközi mezőnyben elért kiváló eredményük és az, hogy egyáltalán ki tudtak utazni a versenyre, erről számoltak be a diákok és tanáraik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában