Röviden

2017.11.11. 08:00

Rövid hírek: gyermekhalandóság, influenza, karácsonyi várakozás

Bakos Ágnes, Vas Népe

Töredékére csökkent a gyermekhalandóság

KÖRKÉP Míg 1990-ben ezer élve születésre vetítve 17 eset volt, tavaly ez a harmadára, 5-re csökkent – mondta Rétvári Bence államtitkár a gyermekhalandóságról. Vas megyéből az idei első féléves adat a legfrissebb: a Központi Statisztikai Hivatal szerint idén júliusig kettő csecsemőhalálozás történt, tavaly ugyanekkor egy.

Országosan és Vasban is kevesebb a beteg

KÖRKÉP Országosan 3,3 százalékkal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban – jelentette az ÁNTSZ. Országosan 100 ezer lakosra 43,8 beteg jutott. Vas megyében az előző heti 42 beteg után 37 beteg jutott 100 ezer lakosra nézve. Az influenza vírusát egy vizsgált mintából sem mutatták ki.

Baranya megyei fa lett az idei nyertes

KÖRKÉP Zengővárkony szelídgesztenyéje lett idén az Év fája. Az Ökotárs Alapítvány nyolcadszor rendezte meg az Év fája versenyt, a baranyai fa kapta a legtöbb szavazatot. A 13 döntős között volt Vas megyei is: a körmendi, horvátnádaljai platánfapár.

Milyen lehet idősnek lenni? Kipróbálták

SZOMBATHELY Ifjú vendégei voltak az időseknek a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Túróczy házában. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola ötödikesei úgynevezett érzékenyítő nap keretében töltöttek egy dél- előttöt az intézményben. A gyerekek kipróbálhatták az idősek segédeszközeit, így kerekesszékkel, járókerettel közlekedtek.

Együtt készülnek a várakozásra

KÖRKÉP Elkezdik a karácsonyi alkalmakra való készülődést a dunántúli reformátusok. Ünnepi ötletbörze címen tartanak továbbképzést Pápán, ahová az őrségi egyházmegye lelkipásztorait, hitoktatóit, de gyülekezeti tagokat is várnak. Igyekeznek ötleteket adni a karácsonyra készülés alkalmaihoz, találkozásaihoz.

Védik a vizeket, tilos lesz a szoktató etetés

KÖRKÉP Vízminőség-védelmi okok miatt jövőre a nagypiriti, a celldömölki és a püspökmolnári tavon is tilos lesz a szoktató etetés, így döntött őszi ülésén a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége intéző bizottsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában