Betlehem és üvegcsoda

2017.12.14. 11:30

Biczó Barnabás kalandos útja a vadászattól a politikán át a művészetig 

Csodájára járnak a perenyei betlehemnek, amelyet Biczó Barnabás üveggravírozó nagy gonddal készített el. 

Cseszkó Tamás

Biczó Barnabás az általa készített perenyei csoda betlehem előtt Fotó: Ohr Tibor

 

Biczó Barnabás az általa készített perenyei csoda betlehem előtt Fotó: Ohr Tibor

Advent első vasárnapján leplezték le a perenyei Biczó Barnabás gravírozó alkotását a helyi templom előtti téren, a „csoda betlehemre” azóta is mindenki rácsodálkozik. Az egyáltalán nem szokványos munka különleges technikával készült, a fény és az üveg játékának köszönhetően megelevenedik a kis Jézus születése. A művész, Biczó Barnabás igazán kalandos úton lett az, aki. Ezer szállal kötődik a térséghez, Perenyében járt óvodába, Gencsapátiban általános iskolába, ott került kapcsolatba a képzőművészettel is. Biczó Antal legendás rajztanár vezetésével számos pályázaton értek el sikereket, elsősorban a linómetszéssel foglalkoztak. – Nagy kérdés volt, hogy a grafikus pályát válasszam-e, vagy a természet szeretete miatt a vadászat felé orientálódjak – mesélte az alkotó, akinél végül ez utóbbi győzött, így a szombathelyi Herman Ottó Szakközépiskolában vadász-vadtenyésztőként végzett. Ott is sikeres volt, egy győztes tanulmányi versenynek köszönhetően felvételiznie sem kellett az agráregyetemre, így a gödöllői Szent István Egyetemen vadgazdálkodási agrármérnök diplomát szerzett.

- A szakmában dolgoztam, ám 2000-ben egy komoly vesebetegség miatt eltanácsoltak a pályáról – idézte fel a kihívással teli időszakot Biczó Barnabás, aki már akkor találkozott a különböző anyagok megmunkálásával.

- Bence Laci barátom például neves csontfaragó volt már ebben az időszakban, jómagam pedig teljesen autodidakta módon kezdtem el az üveggel foglalkozni. 2000-ben már jártam a kiállításokat, Dortmundban, Budapesten tanulmányoztam a technológiát.

– árulta el a perenyei betlehem alkotója, aki egyébként 2006-tól a falu alpolgármestereként, 2010-től polgármestereként is dolgozott.

- Ebben az időben az alkotás háttérbe szorult. 2010-ben döntöttem úgy, hogy mind a vadászati vezetői posztról, mind az önkormányzati feladatoktól úgymond visszavonulok, a korábbi alpolgármesterem, Imre Viktória lett az utódon 2014-től a falu polgárainak felhatalmazásával. Ettől kezdve teljes erőbedobással a gravírozással foglalkozom vállalkozóként – mondja Biczó Barnabás, akit elsősorban a természeti témájú dolgok inspirálnak.

A perenyei betlehem ötlete már a polgármestersége alatt is felmerült.

- Annak idején sok településre jártunk rendezvényekre, mindenütt csodálatos kül- és beltéri betlehemet láttunk, de olyat, amilyet mi szerettünk volna, sehol. Tavasszal a jelenlegi képviselő-testület kért fel az alkotás elkészítésére, és nem volt kibúvó, örömmel fogadtam el a felkérést – idézte fel az alkotó a kezdeteket. Mint mondta, az utolsó pillanatig el sem tudták képzelni az emberek, hogy miként lehet kivitelezni mindezt, nem gondolták volna, hogy üvegből élethű betlehemet lehet készíteni.

- Azt kértem, hogy méltó helyre kerüljön az alkotás, és örömömre mind a falu vezetése, mind Bálint atya támogatta az ötletet, így a templom előtti téren valóban jó helye van a képnek.

– tudtuk meg Biczó Barnabástól, aki azt is elárulta, hogy magát a képet a Születés című film zárójelenete ihlette.

Sokak összefogásának köszönhetően valósult meg a projekt, amely kalandoktól sem volt mentes, a betlehem ugyanis a bemutató előtti éjszakán nyerte el végleges formáját.

Biczó Barnabás pedig örül, hogy részese lehetett a programnak. Mint mondja, amióta leleplezték az alkotást, számos helyről jártak már csodájára a perenyei betlehemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában