körkép

2017.12.31. 09:00

Ez történt a héten – Közös ünnep, közös foci és újévi malac

Sütöttünk malacot (részletezzük, hogyan!), jártunk garázskarácsonyon és évzáró labdarúgótornán is megfordultunk a héten.

Vas Népe

Mercs Árpádtól megtudjuk: csak ritkán visznek egész malacot, inkább a hátsó rész népszerű. De fej nélkül hova tennénk a szájába való citromot? Maráczi Renáta most egy karikát vágott a díszítés kedvéért

Fotó: Szendi Péter

A Stromfeld-lakótelepen van egy garázs, amelyet azért vettek meg, hogy helye legyen a közös ünnepeknek. A környéken lakók egy csoportja szinte minden héten talál valamilyen apropót, hogy összegyűljenek: születésnapot, névnapot vagy egy frissen főzetett pálinka kóstolóját. Karácsonykor is itt találkoztak, a garázsban, amelyet úgy alakítottak át, mintha a közös kis nappalijuk volna. Az alkalmakra mindenki hoz valamit otthonról, így gazdag „Terülj, asztalkám!” összejövetelek vannak, minden földi jóval és énekszóval, mert együtt dalolni is szeretnek. Több generáció jár össze: nagyszülők, szülők, gyerekek, van, akinek már déd-unokája is született. Ő a nótafa, a „mami”, Tóth Lászlóné Vera néni, ő szokta kezdeni a dalokat. Egyszer még imakönyvet is hoztak, hogy végig tudják énekelni a versszakokat. Picike fenyőfájuk alatt idén túrós csusza volt a vacsora.

Szalai Rita, Kakuszi Csaba és felesége, Edit, Kovács Eszter, Mádé Jenőné Rita, Szandi Csaba, valamint felesége, Vali, mögöttük Mádé Jenő, előttük Rimbauer Gézáné Erzsi. A közös eszem-iszomhoz szokás szerint mindenki hozott valamit otthonról
Fotós: Unger Tamás

 

A karácsonyi eszem-iszom után sportos témánk is akadt a héten, hiszen az év utolsó jelentős megyei futballeseményéről, a 32. Szilveszter Kupa/Concordia Üzemanyagkutak Kupa teremlabdarúgó-tornáról tudósíthattunk. Már az első nap parádésra sikeredett: gyorsan megtelt a lelátó. A nagy érdeklődés talán annak is szólt, hogy a közönség most ismerkedhetett meg először „élesben” a Haladás Sportkomplexum két játékteret is magában foglaló csarnokával. És ne feledjük: a 2017-es tornára rekordlétszámú, 61 együttes adta le a nevezését. Az 5+1 fős csapatok 2x10 perces mérkőzéseket vívtak, gördülékeny volt a szervezés, gyorsan váltották egymást a résztvevők, egyszerre két pályán zajlottak az események. Jó meccseket, nagy gólokat láthatott a közönség. Részletes összefoglalót találnak a labdarúgótornáról a Vas Népe első 2018-as lapszámában!

Négy kategóriában összesen 61 csapat mérte össze tudását a 32. Szilveszter Kupa/Concordia Üzemanyagkutak Kupa teremlabdarúgó-tornán. Képünkön Horváth Róbert, Seper Ákos, Kaj András, Koronczai Roland, Molnár Balázs és Tóth Péter

 

Beszámoltunk a héten arról is, hogy 2 milliárd forintból újulhat meg a jáki templom: Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután aláírta az erről szóló határozatot.

Ahogy megszokhattuk, a január minden évben komoly változásokat hoz. Ezúttal sem lesz ez másként. A lakáskiadók, az étterembe járók, a halkedvelők és az internetezők örülhetnek a leginkább. Azok a vállalkozások azonban, amelyek még mindig nem barátkoztak meg az ügyfélkapuval, bajban lesznek: írtunk a legfontosabb változásokról. És írtunk arról is, ami még január előtt, az év utolsó óráiban várhat ránk: a malac-sültről. A szilveszteri malac-sütés nem egyszerűen egy vacsora, hanem társasági esemény. Családtagok, barátok sürögnek-forognak a kurta farkú körül, hagyományosan azt várva tőle, hogy „túrja ki a szerencsénket” a következő évre, mielőtt ropogós pecsenye lesz belőle.

Mercs Árpádtól megtudjuk: csak ritkán visznek egész malacot, inkább a hátsó rész népszerű. De fej nélkül hova tennénk a szájába való citromot? Maráczi Renáta most egy karikát vágott a díszítés kedvéért
Fotós: Szendi Péter

 

Van, aki gondosan bepácolja napokkal előre és van, aki gyorspácot alkalmaz – attól függ, ki miben süti, mennyi ideig tart a sütés –, de az alapfűszerek mindenképpen a só, a bors, a fokhagyma, a majoránna: ezekkel kenik meg a malac bőrét kívülről. Fontos a belső pác is, amely egy olajos fűszerkeverék: köményből, rozmaringból, kakukkfűből, babérból, fokhagymából, sóból és borsból. Ezzel belülről kell megkenni. Tóth Józsefné Margit kitűnő szakács és háziasszony, megtudunk tőle egy fontos trükköt: ha egész malacot sütünk, ajánlatos a hasába üvegtálat tenni, hogy sütés közben ne essen össze.

Azt is elárulja, hogy sörbe mártogatott, irdalt szalonnával kell jól megkenni a malac bőrét, és nemcsak az előkészítésnél, hanem sütés közben is. Ha zöldségeket sütünk a tepsiben mellette – sárgarépát, fehérrépát, hagymát, fokhagymagerezdeket, zellerszárat, burgonyát, erős paprikát –, azok kiengedik a nedveiket, összekeverednek az olvadó zsírral. Ezzel a lével pedig érdemes locsolgatni a húst. Margit elektromos kemencében süti két órán át, maghőmérővel méri a hőmérsékletet. Amikor eléri a hús belseje a kívánt hőfokot, a gép csenget: a pecsenye kész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában