„Hej regö, rejtem”

2017.12.17. 09:45

Regős ének, betlehemezés a gencsapáti templomban

Az angyalokkal és a pásztorokkal együtt örvendezett a templomban a betlehemes találkozó közönsége. Regölést, betlehemezést láttak 14 csoport előadásában.

Tóth Kata

A karácsony táji hagyományokat, népszokásokat – betlehemes és pásztorjátékokat, regölést –, rituális táncokat mutattak be a 14. Gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozóra érkezett csoportok. A Szent Jakab-plébániatemplomban tartott gálaest közönsége arra láthatott példákat, milyen formában maradtak fenn az egyes vidékeken a karácsonyváró szokások, a misztériumjátékból kialakult betlehemezés. A Kárpát-medence magyarlakta településeiről, a Felvidékről, a Székelyföldről, a Rábaközből és Vas megyéből is fogadtak csoportokat – összesen 14-et – a szervezők, voltak köztük visszatérők és első alkalommal érkezettek. A népművészetek, a vasi hagyományok pártolója dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke – a gálán subában, bottal zajt csapva énekmondóként mutatkozott be: a regölés szertartásában használt beköszöntővel, engedélykéréssel nyitotta meg a rendezvényt: „Megjöttek szegény Szent István szolgái hideg, havas országból. Kinek keze, kinek lába lefagyott. A ti adományaitokból akarjuk följavítani. Mondjuk-e vagy nyomjuk?”

– A betlehemezés nemcsak színpadi műfaj, hanem igazi közösségi alkalom adventben, amelyet a templomok túl profánnak találtak és az utóbbi években újra visszafogadtak – mi is megyünk családokhoz, bemutatni a szokást – mondta Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Egyesület vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában