mikulás

2017.12.07. 17:47

Megyei körkép a tűzoltó Mikulás érkezéséről

A tűzoltó Mikulás idén is ellátogatott a megye tűzoltó parancsnokságaira, hogy örömöt szerezzen a gyermekeknek és egy ajándékcsomag átnyújtásával ajándékozza meg őket, amiért az elmúlt egy évben is jól viselkedtek.

A Mikulás is ellátogatott az avatóünnepségre: természetesen nem üres puttonnyal ment, ajándékokkal kedveskedett a gyerekeknek.

Így számol be a megyei katasztrófavédelem: A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás. A különböző népek kultúrájában szinte mindenütt feltűnik hosszú, prémes, vörös köpenyben járó, deres szakállú, nagycsizmás alakja, személyéhez kapcsolódik a Mikulás-napi ajándékozás szokása, ami idén is kiemelt szerepet kapott a Vas megyei tűzoltóságokon is.

Izgatott arcok, várakozással teli gyermekek sora várta ugyanis a Mikulás érkezését december 6-án Sárváron, Szombathelyen és Hosszúperesztegen.

A Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon húsz gyermek gyűlt össze, hogy szüleikkel részt vegyenek a tűzoltó gyermekek mikulásünnepségén. A nagyszakállú érkezését egy meseelőadás előzte meg, amely karácsonyi történetben a manók mellett a krampusz és a rénszarvas alakja is szerepet kapott. A Mikulás hó hiányában nem is akárhogyan, lovas szekéren érkezett a parancsnokságra. A télapó egyesével szólította a gyermekeket, akik nagy bátorsággal adták elő verseiket, énekeiket. Az ajándékozást követően a gyermekeknek lehetősége nyílt a lovas kocsi kipróbálására is.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság közös mikulásváró ünnepségén közel negyven kisebb és nagyobb gyermek gyűlt össze, hogy találkozzanak a télapóval, elmondhassák verseiket, odaajándékozzák a rajzaikat és énekükkel kedveskedjen a Mikulásnak. Ki testvéreivel, ki pedig egyedül állt a jó öreg elé, hogy megmutassa mivel is készült.

A Hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez is ellátogatott a Mikulás, aki a helyi iskola tűzoltó szakkörére járó tizenhat tanulót lepte meg érkezésével. A gyermekek kígyózó sorban várták, hogy a tűzoltó Mikulás elé állhassanak, és előadásaikkal szórakoztathassák a nagyszakállút.

A mikulásvárás mindhárom helyszínen nagy örömet okozott a gyermekeknek és szüleinknek egyaránt. Erről mi sem árulkodott jobban, mint az a sok csillogó szempár, örömteli hangulatban lévő kisgyermek, akik idén is élményekkel telve, boldogan hagyták el a laktanyákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában