No shave november

2017.12.01. 11:30

Szakállszépségversennyel gyűjtenek beteg gyerekeknek

Környezetük megtréfálása volt az eredeti céljuk, mára speciális ultrahangkészülékre gyűjtenek arcszőrzetükkel a sportolók, hallgatók és tanárok.

Pungor Csaba

Hurtik Péter és Kéri Péter is csatlakozott az adománygyűjtő mozgalomhoz Fotó: Unger Tamás

Adni jó! – ezt vallják a szombathelyi egyetemisták, akik elhatározták, segíteni akarnak a beteg gyerekeknek gyógyulásuk érdekében.

Hurtik Péter és Kéri Péter is csatlakozott az adománygyűjtő mozgalomhoz Fotó: Unger Tamás

A No shave November, azaz a Ne borotválkozz novemberben! akció ötletét 1999-ben egy dél-ausztrál csoport találta ki, majd öt évvel később egy jótékonysági rendezvényen harminc férfi növesztette meg arcszőrzetét, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákszűrések fontosságára. A Magyarországon inkább Movember-mozgalom néven ismert kezdeményezés hatékonyságát abban lehet mérni, hogy novemberben jóval többen keresik fel az urológiai rendelőket.

Ez ihlette a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület kosárlabdacsapatát, a vezetőket és több hallgatót is, akik gondoltak egy merészet és elhatározták, hogy arcszőrzetük növesztésével segíteni szeretnének.

Példás hozzáállás a SZoESE kosarasaitól Fotó: SzoESE

- Először csak viccből, a szülők, barátnők megbotránkoztatása miatt kezdtük el növeszteni a szakállunkat – emlékezett vissza Kéri Péter vezetőedző.

– Aztán Czukor Bence kitalálta, hogy gyűjtsünk ezzel adományt a beteg gyerekeknek. A tervezést követően nem kellett sokat várni a kivitelezésre sem, és a mozgalomban részt vevő fiatalok a megspórolt borotvák árát felajánlották a Markusovszky kórház koraszülött osztályát támogató Zseboroszlán alapítvány javára. Azután egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így a csapaton belüli kihívás valódi mozgalommá nőtte ki magát. Az adománygyűjtés mellett versenyt is hirdettek a szervezők, akik egy különleges díjat is felajánlottak. A november végéig beérkezett adományok mellett bajusz- és szakállszépségversenyt hirdettek a büszke férfiak, akik között szavazással döntik el, hogy ki lesz a győztes.

- Természetesen jelképes jutalomról van szó – tette hozzá Hurtik Péter, az egyetem sportegyesületének elnöke, aki elárulta, hogy a gyengébbik nem képviselőit sem szeretnék kizárni a versengésből, ezért a szavazók között gazdára talál néhány eredeti SZoESE-relikvia. A vicces megmérettetésen túl elsősorban a jótékonyságra szerették volna ösztönözni az embereket. Jól tették, mert kezdeményezésükhöz civil szervezet is csatlakozott, valamint egy helyi cég jelezte segítő szándékát, így remélhetőleg hamarosan sikerül megvásárolni az agyi ultrahang készüléket.

Ki gondolta volna, hogy egy figyelemfelkeltő kampány ennyire megérinti az egyetemistákat, akik nemcsak a pályán, hanem azon kívül is mindent megtesznek, hogy hűek legyenek a Szombathely, a Segítés városa mottóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában