24. alkalommal

2018.01.19. 21:00

Átadták pénteken a Dr. Kiss Gyula Egyesület közösségi elismeréseit

A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület 24. alkalommal adta át a Közösségi Kulturáért Díjakat pénteken a magyar kultúra napjához kapcsolódóan, a történelmi levegőjű megyeháza Dísztermében.

Merklin Tímea

Horváth György, az egyesület elnöke és Kiss Virág, a neves népművelő, dr. Kiss Gyula lánya (jobbra, hátul) adták át a díjakat. Képünkön Simkó Imréné Zsuzsa, a gyöngyösfalui Szent Márton-templom kórusának karnagya veszi át az elismerést Fotók: Unger Tamás

 

Horváth György, az egyesület elnöke és Kiss Virág, a neves népművelő, dr. Kiss Gyula lánya (jobbra, hátul) adták át a díjakat. Képünkön Simkó Imréné Zsuzsa, a gyöngyösfalui Szent Márton-templom kórusának karnagya veszi át az elismerést Fotók: Unger Tamás

Az elődnek tekintett, 1899-ben megalakult Vasvármegyei Kultúregyesületet és alapítóját, Kárpáti Kelement, a későbbi múzeumigazgató alakját idézte köszöntőjében Horváth György, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke, kiemelve, hogy céljuk: odafigyelni Vas megye kulturális értékeire. Egyesületük 1991-es megalakulása óta 250 kolléga munkásságát méltatták és ismerték el.

 

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a házigazda szerepében kifejtette: globalizálódó világban élünk, ahol még inkább szükség van a helyes értékrend kialakítására. A világ és Európa is a nemzetek sokféleségében él igazán, ezért fontos a nemzeti identitástudat megerősítése – és tudni, milyen tehetségünk van. Mondják: „a fa a szélviharban a gyökereivel válaszol”. A gyökereinkhez fordulva látjuk a kultúránkat építő helyi értékeket, mit jelent magyarnak, Vas megyeinek lenni. A díjakat Horváth György és Kiss Virág, a neves népművelő-tanár lánya adta át vasi közösségeknek és a kultúrában tevékenykedő személyeknek, amelyeket és akiket az egyesületi tagok egyenként méltattak, az érintett települések polgármesterei és alpolgármesterei köszöntöttek.

Közösségi Kultúráért Díjat kapott a gyöngyösfalui Szent Márton-templom kórusa, Kiss Judit, a Castanea Egészséges Középkorúakért Egyesület alapító elnöke, Németh Iván kőszegi fotográfus. A 42 éves Ferrum Színházi Társulás nevében a díjat az alapító művészeti vezető, Török Gábor vette át.

Kitüntették Verrasztó János evangélikus lelkészt, aki húsz éve szolgál Répcelakon, Pintér Anikó népdalénekest, a büki művelődési központban működtetett népművészeti csoportok, valamint a Rutafa és Kalinkó énekegyüttes vezetőjét, Fukszberger Imrét, Csehimindszent polgármesterét, a felsőcsatári Rozmaring Horvát Nemzetiségi Énekkart, Bors Gézát, a jánosházi Honismereti Egyesület elnökét, az idén 50 éves körmendi Béri Balog Ádám Táncegyüttest, valamint Gregorits Ferencet, a nagy múltú ostffyasszonyfai citera- és népdalkör művészeti vezetőjét.

A díjátadó nemcsak közösségi esemény volt, hanem gazdag kulturális program is, a műsort a kitüntetettek adták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában