Amikor a munka a közösség hasznára van...

2018.01.29. 14:19

Képzés, munka, megbecsülés és új remény – egy sikeres program története

A közösség elismerése mellett szakmát is kaptak a program roma résztvevői, mely belépést nyújthat a munkaerőpiacra, ahogy arra rendszeresen van is példa az egyesületnél.

Szabolcs Gergely

Fotó: Unger Tamás

Tavaly nyáron indult a hamarosan véget érő program, mely Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület (HÁROFIT) gondozásában valósult meg. Ennek keretében húsz fő végzett közhasznú munkát, úgymint az utcák, járdák takarítása, gyomlálás, a város szépítése.

Fotó: Unger Tamás

Mindez két szempontból is különösen fontos. Az első egy közösségi oldal: munkájukkal olyan utcákban is látványos javulást értek el, ahol eddig kevés figyelem fordult ezekre a feladatokra. Ez nem kerülte el a környék lakóinak figyelmét sem, akiktől mind a munkások, mind az egyesület többször kapott elismerő szót.

Az egész környék elégedett. Évek óta nem volt takarítás a környékünkön. Nemrég egy alkalommal meglepődve láttunk, hogy egy kis csapat lelkiismeretesen és szépen takarítja az út melletti szegélyeket és a járda melletti zöld területeket, volt, aki lehajolt, és a kezével szedte ki a fű közül azokat a leveleket, azt a szemetet, amit a gereblye sem tudott összegyűjteni. Ez megér egy dicséretet. Nagyon meghatódtak, igazán jól esett nekik, mondtam, ezek előtt a munkások előtt le a kalappal: a lelkesedést, a tenni akarást, a munka szép elvégzését el kell ismerni.

– mondta el lapunknak Kovács Dóra, az Avar utca egyik lakója.

Fotó: Unger Tamás

Másrészt a programnak célja volt, hogy a résztvevőket bevezethessék a munkaerőpiacra. Ennek érdekében a program során képzésen vehettek részt, így alapkompetencia fejlesztésen, dísznövény kertész vagy fakitermelő oktatáson. Ennek eredményeképp többen OKJ-s bizonyítvány valóban büszke tulajdonosai lehettek, s ami még fontosabb: megbecsülést kaptak, és egy új esélyt a társadalomban.

Fotó: Unger Tamás

Az egyesület vezetője, Forgács Károlyné szerint ezek nem üres szavak. Több foglalkoztatottnak már találtak munkalehetőséget, amit nagy sikerként élnek meg. Azonban sajnos a többségnek, úgy tűnik, még erre várni kell, nehéz az elhelyezkedés, azonban reményre ad okot a program folytatása. A cél, a HÁROFIT hitvallása továbbra is adott: az ellentétek lebontása, a békés társadalmi együttélés, és egymásért élés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában