15 év

2018.01.21. 20:02

Száz horvát ünnepelte a jubileumot

Száz ember népesítette be a Miroslav Krleža Horvát Óvoda és Iskola épületét a Szombathelyi Horvátok Egyesülete megalakulásának 15 éves jubileumi rendezvényén szombaton.

Merklin Tímea

A jubileumi rendezvényen felléptek a Miroslav Krleža Horvát Óvoda és Iskola óvodásai is. Fotó: Nagy Jácint

Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesületének elnökétől megtudtuk: 15 évvel ezelőtt a Rába Vagon- és Gépgyár tekepályáján határozták el tizennégyen a horvát közösség létrehozását a horvát nyelv és kultúra ápolása céljával, hogy mindazt, amit ötszáz évvel ezelőtt magukkal hoztak, továbbadják a fiataloknak. Mára az egyesületnek csaknem száz tagja van. Az elnök köszöntőjében kifejtette: a horvátokra mindig jellemző volt az összetartás, a hagyományok őrzése, rendszeres közös programjaikon kívül, minden évben szerveznek kirándulásokat. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az egyesület munkáját.

A jubileumi rendezvényen felléptek a Miroslav Krleža Horvát Óvoda és Iskola óvodásai is. Fotó: Nagy Jácint

Dr. Hende Csaba, az orszéggyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: ahogy összetartoznak a horvátok határon innen és túl, úgy tartoznak össze a magyarok is, a két nép együttélése nemcsak múlt, hanem a jövő is. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gratulált a 15 éves egyesületnek, kifejezve örömét, hogy a horvát nemzetiség gazdagítja hazánkat, városunkat.

Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke a Szombathelyen létrejött iskolacentrumot üdvözölte, és kívánta, hogy továbbfejlődjék.

A közös vacsorával záruló est műsorában felléptek: a Miroslav Krleža Horvát Óvoda és Iskola gyermekei, a szombathelyi Gyöngyvirág vegyeskar, a Muzsikások tamburazenekar és a szombathelyi táncosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában