Esélyt adnak a tehetségeseknek

2018.01.04. 21:20

A szociális hátrány nem lehet akadály: ez nem ösztöndíj, hanem támogatás

A hátrányos helyzetű, de valamiben kiemelkedőt nyújtó szombathelyi gyermekek felkarolására indítanak új programot.

SZMK

Bizonyítványosztás az első félév végén. A támogatás elnyerésének egyik feltétele a legalább négyes tanulmányi eredmény Illusztráció: Szendi Péter

 

Bizonyítványosztás az első félév végén. A támogatás elnyerésének egyik feltétele a legalább négyes tanulmányi eredmény Illusztráció: Szendi Péter

Eredetileg a Szent Márton Köpenye Szociális Program rendelkezik arról, hogy a városnak ki kell dolgoznia egy komplex rendszert a nehéz helyzetben élő gyermekek támogatására. Ezt a feladatát teljesíti most az önkormányzat: Koczka Tibor alpolgármester javaslatára már zajlik a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program részleteinek tisztázása. A koncepciót az oktatási bizottság decemberben tárgyalta, és a legutóbbi közgyűlésen a képviselők elviekben már el is fogadták. Rettegi Attila bizottsági elnök érdeklődésünkre elmondta, hogy elsősorban a szociálisan nehéz helyzetben lévő, de tehetséges gyermekekre gondoltak. Sokszor ugyanis hiába tanul jól valaki, vagy nyújt kiemelkedő teljesítményt valamiben, ha a családja nem tudja támogatni az előmenetelét. A cél tehát az, hogy ne legyen a szociális hátrány akadályozó tényezője annak, hogy valaki a tanulmányait eredményesen tudja folytatni.

Az előterjesztés szerint a jelentkezéshez szükséges információ az iskolákon keresztül jut majd el az érintettekhez e tanév végéig. A támogatásban egyelőre csak egy adott korcsoport, az ötödik osztályba lépő gyerekek részesülhetnek, de a kört szociális rászorultság alapján leszűkítik. További feltétel lesz a legalább négyes tanulmányi eredmény. A támogatásra pályázatot kell benyújtani. Ősztől várhatóan öt gyermek kaphat ezen a módon segítséget, de a felmenő rendszer miatt ez a szám évről évre nő. Megtudtuk: nem ösztöndíj-támogatásról van szó, hanem különböző természetbeni juttatásokról – felkészülési lehetőségről, tanácsadásról, egyfajta törődésről, gyermekenként összesen évi 500 ezer forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában