nézz az égre!

2018.01.31. 13:30

Szuper, kék és fogyatkozik – a Hold

Ma éjjel fényesebbnek és nagyobbnak láthatjuk a Holdat, távcső nélkül is élvezhető a jelenség.

Csizmadia Anna

Fotó: Nagy Jácint

 

Dr. Vincze Ildikó szerint a ma este látható jelenségeknek semmilyen tudományos jelentőségük sincs. Fotó: Unger Tamás

A kék hold kifejezés mindenkiben misztikus érzetet kelt, pedig egyáltalán nem ritka, vagy éppen különleges. Ez mindösszesen annyit jelent, hogy egy hónapon belül kétszer lesz telihold. – Mivel egy holdhónap 29,53 napig tart, a naptári hónapok viszont ennél hosszabbak, két és fél évente előfordul, hogy egy hónapon belül kétszer is van holdtölte – tudtuk meg dr. Vincze Ildikó csillagásztól.

Fotó: Nagy Jácint

Persze emiatt februárban egyáltalán nem lesz telihold. Ezek a jelenségek látványban érdekesek, de semmilyen csillagászati jelentőségük nincs.

- tette hozzá. – A szuperhold során az ellipszis alakú holdpálya legközelebbi pontján lesz telihold, de a Hold minden holdhónap során közeledik és távolodik. Ebben a ciklusban a legközelebb tegnap volt a Földhöz: 359 184 kilométerre, és emiatt körülbelül 12 százalékkal tűnik fényesebbnek. A január 2-án bekövetkezett teliholdnál még ennél is kicsit közelebb járt: 356 641 kilométerre. A kettő közötti különbség szinte elhanyagolható ahhoz képest, hogy amikor a legtávolabb kerül, 406 457 kilométerre van a Földtől.

Fotó: Nagy Jácint

A vérhold nálunk nem látható sajnos – csak Kanadában, Kínában és az észak-amerikai kontinens nyugati részén, valamint a Csendes-óceán szigetein gyönyörködhetnek benne. A vérhold elnevezés abból ered, hogy a Hold a légkörben található por miatt vörösesnek látszik, amikor a Föld árnyékába lép.

Csütörtökön 14 óra 27 perckor lesz telihold Magyarországon, úgyhogy sajnos erről a látványról is lemaradunk. Este viszont már a holdfogyatkozást csodálhatjuk. A jelenségeknek nincs semmilyen hatása az emberi szervezetre, legfeljebb kellemetlenségeket okoz a rossz alvóknak a megszokottnál erősebb fényével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában