kőszegi vándorsólyom

2018.01.21. 14:00

Tilda: az év madara neves és kezes Vas megyei egyede

Vas megyében (vadon, rendes körülmények között) nem fészkel, de itt is előfordul az év madarának választott vándorsólyom.

Bakos Ágnes

Tilda kezes vándorsólyom lett a Kőszegen töltött évek alatt Fotó: ÖNPI/Erdő-Tóth Zsófia

 

Tilda kezes vándorsólyom lett a Kőszegen töltött évek alatt Fotó: ÖNPI/Erdő-Tóth Zsófia

Kőszegen is él egy példány – emlékeztet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. Már több mint tíz éve, 2007 nyarán érkezett a Kőszegen működő Madárvédelmi Mentőközpontba egy vándorsólyom tojó, amelyet Szombathelyen, a Pelikán Hotel üvegkerítésének repülve találtak meg. Sérült volt a madár, méghozzá súlyos balesetet szenvedett: eltört a szegycsontja. Nem tudták visszaengedni a természetbe, a Chernel-kert állandó lakója lett, a Tilda nevet kapta.

Rába Veronika madárgondozó beszámolójában részletezte: a madár gondozása során alkalmasnak ítélték a madár jellemét arra, hogy tradicionális solymászati módszerekkel kezes madár váljon belőle. Tilda a röpdéjéből átkerült egy úgynevezett magas állványra, ahol a nap nagy részében emberek közvetlen közelében lehet – vagyis megszokta az emberek közelségét a vándorsólyom.

A kesztyűre szoktatás után hamar bemutatható madár vált belőle.

Azóta minden hétköznap várja a látogatókat a Chernel-kert madárbemutató részén, valamint számos alkalommal volt már vendég természetvédelmi rendezvényeken szerte a megyében. Idén pedig egész évre szóló apropó adódott Tilda meglátogatására, hiszen a vándorsólyom az év madara 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában