Szombathely

2018.02.21. 21:33

A hét mentőápolója Zelenák Krisztián lett

A hét mentőápolója lett a szombathelyi mentőállomáson dolgozó Zelenák Krisztián. Megtudtuk: ő segített bajtársaival, dr. Prugberger József mentőorvossal és Gadó Gábor mentőápolóval a szombathelyi Dolgozók útján kedden történt sikeres újraélesztésben.

Merklin Tímea

Zelenák Krisztián a megyei mentésirányításban is szokott szolgálatot teljesíteni, mellette vezetője, Németh Tibor Fotó: Unger Tamás

Zelenák Krisztián 2013 óta dolgozik a mentőknél, azok közé tartozik, akik szenvedélyesen szeretik a hivatásukat. 2015-ben tett sikeres szakápolói vizsgát, kimagasló eredménnyel. Részt vett az 5.5-ös szakápolóképzésen, rendelkezik a gyógyszeres beavatkozást lehetővé tevő vizsgával is. Szakmai kvalitásait vezetői gyorsan felismerték, így több belső továbbképzésen ápolóinstruktor volt. A szolgálathoz kerülő új dolgozók képzésében, koordinálásában is élen jár. A szombathelyi mentőállomáson a mentésirányítók között találkoztunk vele, aznap épp ott teljesített szolgálatot. A munkának ezt a részét is nagyon szereti: fogadni a segélyhívásokat és részt venni a megyei mentés koordinálásában.

Zelenák Krisztián a megyei mentésirányításban is szokott szolgálatot teljesíteni, mellette vezetője, Németh Tibor Fotó: Unger Tamás

Elmondása szerint gyermekkora óta különös vonzalmat érez a szirénázó mentőautók iránt.

Reméli, idén valóra válik egy régi álma: sikerül a felvételije, és megkezdheti mentőtiszti főiskolai tanulmányait. Nagy vágya, hogy egyszer a légimentők kötelékében dolgozhasson. Hivatásával kapcsolatban kiemeli: megtanulta értékelni az életet.

A keddi Dolgozók úti rosszulléthez, amikor összeesett egy idős férfi a bicikliúton, Zelenák Krisztián harmadmagával rohant a helyszínre. Keresik azt a segítőt, aki megkezdte az újraélesztést, amíg ők kiértek és átvették tőle a beteg ellátását. Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt gratulál – amint a kollégáinak, úgy a névtelenségben maradt, időközben eltávozott szemtanúnak is a Segítés Városa újraélesztési program és az Országos Mentőszolgálat nevében: megköszöni a hősies hozzáállását, amivel hozzájárult a sikerhez. Hasonló rosszullétek túlélését segíti, ha minél többen regisztrálnak a Szív City segélyhívó telefonos alkalmazásra, amely 500 méteren belüli esetekhez riaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában