műszerhiba

2018.02.15. 21:28

Ismét gondok vannak a Falcónál

Ismét gondok vannak a Falco Zrt.-nél: mint kiderült, a korábban felszerelt mérőműszer bizonytalanság-értéke nem felel meg a vonatkozó szabvány előírásainak. Az eszközt leszerelték és műhelykörülmények között alkatrészenként vizsgálják.

Cseszkó Tamás

Hitelességi problémák és vizsgálatok Fotó: Unger Tamás

Február 2-án írt levelet dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője Bencsics Attilának, a Vas Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya vezető-helyettesének. – Miután kontrollmérések megállapították, hogy a Falco Zrt. által felszerelt állandó mérőműszerrel kapcsolatban hitelességi problémák merültek fel, tájékoztatást kértem arról, hogy milyen lépéseket tett a hatóság az ügy rendezése érdekében.

Hitelességi problémák és vizsgálatok Fotó: Unger Tamás

Jóváhagyták a döntést

A főosztályvezető-helyettes válaszában arról tájékoztatta a képviselőt, hogy tavaly szeptemberben végzésben kötelezték a gyárat a kalibrációs eljárás ismételt lefolytatására, ám ezen döntést a Falco Zrt. megfellebbezte. A másodfokú hatóság azonban jóváhagyta a vasiak döntését, a teljesítésre két hónapot kapott a gyár. Az eljárást követően a Falco elvégeztette a mérést, a dokumentációt benyújtották a hatóságnak. A jelentés megállapítja, hogy a beépített szilárdanyagemisszió-mérő rendszer mérési bizonytalansági értéke nem felel meg a vonatkozó szabvány előírásainak. A hatóság nyilatkozattételre hívta fel a gyárat: adjon tájékoztatást arról, hogy milyen konkrét intézkedéseket tett az ügy megoldása érdekében. Ekkor derült ki, hogy a telepítés helyszínén a mérőműszer hibájának okát nem volt lehetséges feltárni, ezért a berendezést február 8-án kiszerelték és műhelykörülmények között, alkatrészenként vizsgálják. A szerviz akár 5-8 hetet is igénybe vehet. A környezetvédelmi hatóság ez idő alatt hatósági méréssel ellenőrzi, hogy a gyár betartja-e az előírtakat.

Húzzák az időt

- Felháborító, amit a Falco Zrt. művel, egyre inkább úgy tűnik, hogy folyamatosan húzzák az időt. Továbbra is rajtuk tartjuk a szemünket és addig nem nyugszunk meg, míg a szűrőberendezés végre teljesen el nem készül – reagált a hírre dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, hozzátéve: nem engedi, hogy a vállalat kiskapukat keresve veszélyeztesse a szombathelyiek egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában