Időjárás

2018.02.27. 07:00

Munkahelyek, ahol nem számít, milyen hideg van

Meleg öltözet, intenzív mozgás, óránként pár perc a melegedőben és a forró tea az, amivel át lehet vészelni a leghidegebb napokat is.

Budai Dávid

Németh János fahasználati műszaki vezető a Pornóapáti közelében lévő erdőben a behavazott rönköket tisztítja, hogy az érkező vevők jól láthassák az eladásra kínált faanyagot Fotó: Unger Tamás

Fagyszabadság?

A hidegnek kitett bőr akár percek alatt is fagysérülést szenvedhet, ha a hőmérséklet -7°C alá esik és fúj a szél. Hétfőn Vas megyében éppen ilyen idő volt, és hasonló hideg napok várnak ránk szinte egész héten. A rendkívüli időjárás miatt az építkezéseken erre a hétre már kiadták a fagyszabadságot – tudtuk meg Pusker Zsolttól, egy szombathelyi, ingatlanberuházással foglalkozó cég értékesítőjétől. Amennyiben a napi átlaghőmérséklet 5°C alá csökken, tíz munkafázisból nyolcat már nem tudnak elvégezni, húszszázalékos kapacitással pedig inkább nem dolgoznak. A munkavállalókat fagyszabadságra küldték, ami esetükben azt jelenti, hogy a rendes szabadságot nem érinti ez az egyhetes kényszerszünet, fizetést viszont így is kapnak.

Vannak azonban munkahelyek, ahol nem számít, hogy milyen idő van.

Németh János forró teát tölt kollégájának, Perger Andrásnak. A fakitermelés a hidegben sem állhat le Fotó: Unger Tamás

Pihenőidő

A szemetet elvinni, a parkolókat vagy a közterületeket ellenőrizni, az autókat megtankolni, a leveleket, újságokat kihordani akkor is kell, ha mindenki, aki csak teheti, meleg helyre húzódik. Egy 2002-es rendelet szerint a munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot,

illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el, ilyenkor óránként legalább öt-, de legfeljebb tízperces pihenőidőt kell közbeiktatni. A munkavállalók részére pedig forró teát kell biztosítani.

Benzinkutasok

Lencse Zsolt több benzinkutat is üzemeltet a megyében. Mint elmondta, náluk ilyenkor a kutasok csak akkor vannak a placcon, ha szükséges, ha valaki a segítségüket kéri, amúgy folyamatosan meleg helyen tartózkodnak. Ettől függetlenül ilyenkor ők is forró teával készülnek mindennap.

Újságkihordók

– Nem a hideg a legrosszabb, hanem a szeles, esős idő, főleg ha az eső mindennek tetejébe ónos is. Ezt már Kozák András mondta, aki 16 éve hordja ki a Vas Népét a szombathelyi olvasók egy részének. András mindennap hajnali háromkor indul és nagyjából három óra alatt tölt meg valamivel több mint ötszáz postaládát. A hajnali időszak nemcsak azt jelenti, hogy nagyon korán kell kelni, de azt is, hogy ilyenkor van a leghidegebb. Hétfőn hajnalban voltak az év, sőt talán az egész tél leghidegebb órái. András azonban – ahogyan mindig – most is útra kelt biciklijével.

– A bal kezemre csak egy vékonyabb kesztyűt húzok. Mivel ezzel rakom az újságot, fontos, hogy finom mozdulatokat is tudjak vele végezni, és mivel folyamatosan mozgatom a kezem, a vékony kesztyű ellenére sem kezd el fázni. A jobb kezemmel viszont csak a kormányt fogom, ezért erre egy vastagabb kesztyűt húzok – mesélte.

Mivel számított a hidegre, ezen a reggelen nagyon jól felöltözött, a több réteg ruha, a sapka, az egész arcot takaró sál alapkövetelmény, sőt ami igazán jól szigetel, az a dupla zoknira húzott nejlonzacskó – osztott meg velünk egy kulisszatitkot András.

– Mivel folyamatosan biciklizek, nem fázok, igaz, a szám kiszárad a folyamatos tekerésben, ezért innivalót mindig viszek magammal, de nem azért, hogy melegítsen, arra nincs szükség. Most hideg narancslé volt nálam, ami meg is fagyott a három óra alatt – mondta.

Közterület-felügyelők

Forró italt kapnak a közterület-felügyelők, ráadásul korlátlan mennyiségben – tudtuk meg a szombathelyi közterület-felügyelet igazgatójától, dr. Varsányi Pétertől. Az igazgató elmondta, náluk nem újdonság, hogy időnként extrém időjárási körülmények között kell dolgozniuk. Ahogyan nyáron a nagy melegben, úgy télen a nagy hidegben is a szabadban végzik a munkájukat. Előbbi esetben a víz, most pedig a forró tea segíti a felügyelőket. Mindössze annyi változást okoz a mostani nagy hideg a napirendben, hogy ilyenkor óránként bemehetnek melegedni, teázni, amúgy minden úgy megy, ahogyan szokott. Természetesen a közterület-felügyelők most még inkább figyelnek arra, nehogy valaki rosszul legyen vagy elaludjon a hidegben, és kihűljön. A tapasztalat azonban az, hogy ilyenkor mindenki csak a legszükségesebb időt tölti a szabadban, és ha teheti, melegben tartózkodik, így ez az időszak nyugodtnak tekinthető a szempontjukból.

Gépkezelők

– A hideget jobban bírjuk, mint a meleget, mondta Perger András gépkezelő, aki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársa és a kitermelt fát hordja ki az erdőből teherautóval. Ő óránként 5-10 percet tartózkodik a kocsi fülkéjén kívül, így a hideg nála nem okoz komoly gondot, főleg, hogy mindig van nála forró tea. Kollégái, Németh János fahasználati műszaki vezető és Varga Anna termelési előadó éppen az eladásra kínált farönköket tisztították meg a hótól. Ők is elmondták, a hideg nem okoz gondot. Ilyenkor általában tüzet szoktak rakni, tea mindenkinél van és vannak az erdőben melegedőbódék is, arra az esetre, ha valaki nagyon fázna, hiszen ott nyilván nem megoldható, hogy óránként visszajöjjenek a városba.

Németh János fahasználati műszaki vezető a Pornóapáti közelében lévő erdőben a behavazott rönköket tisztítja, hogy az érkező vevők jól láthassák az eladásra kínált faanyagot Fotó: Unger Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában