JOGOS A BÜNTETÉS?

2018.02.01. 07:00

A rendőrség másképp látja a kerékpáros ügyet

A rendőrség szerint a kerékpár kategória feltétele, hogy a beépített erőforrás a hajtást csak segítse.

Budai Dávid

Kondics János mégsem használhatja a kerékpárt? Fotó: Szendi Péter

Korábbi cikkünkben arra kerestük a választ, hogy a benzinmotoros kerékpárok kerékpároknak minősülnek-e vagy sem. Most megérkezett a rendőrség válasza is. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság álláspontja szerint, a pedállal és beépített elektromos, vagy belső égésű motorral szerelt járművek esetében a kerékpár kategória feltétele, hogy a beépített erőforrás a hajtást csak segítse. Azonban a legtöbb esetben ez az erőforrás önállóan hajtani is képes a járművet.

Kondics János mégsem használhatja a kerékpárt? Fotó: Szendi Péter

Így már nem felel meg a KRESZ kerékpárra vonatkozó forgalmi kategóriájának, tehát segédmotoros kerékpárként kell rá tekinteni, így az erre a kategóriára vonatkozó előírásoknak kell megfelelnie a járműnek és vezetőjének. A segédmotoros kerékpárokat és motorkerékpárokat használókkal szemben követelmény a vezetői engedély megléte, a bukósisak használata, a kötelező felelősségbiztosítás megléte, a világítás használata és az adott járműre vonatkozó sebességhatárok betartása, valamint az alkoholfogyasztás tilalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában