Szombathely

2018.02.19. 14:00

Neve még nincs, de segíti a szombathelyiséget – Identitást erősítő program indul

Lesz a városnak kabalája és indulója is, születéstől a házasságig ajándékokkal kedveskedik az önkormányzat a jeles életeseményeken a szombathelyieknek, évente ültetnek születésfát és megjelentetik magyarul az 1791-es „Antiquitatum et Historiae Sabariensis” kiadványt – ez mind része a szombathelyi identitást erősítő programnak, amelyet idei első ülésén fogadott el a közgyűlés.

Bakos Ágnes  

Fotó: pixabay.com

Demokratikusan készül az identitást erősítő program: már a nevét is a szombathelyiek találhatják ki. Aztán kabalát választanak majd a városnak és indulót, és saját koreográfiája is lesz Szombathelynek, mint a „tánc fővárosának”.

Ajándék a lakóknak

A születéstől erősítik majd a szombathelyiség érzését, hiszen babaköszöntő csomagot kapnak a Szombathelyen lakó szülők Szombathelyen született gyermekei. A csomagban olyan emléktárgy lesz, amely jelképes és eszmei értékkel bír a szombathelyiek számára – olvasható a program leírásában. Születésfákat ültetnek majd: minden tavasszal a Csónakázótó szigetén, a fához egy QR kóddal ellátott emléktáblát tesznek, a kód egy felsorolásra mutat, amely az adott évben született gyerekeket mutatja. Azt remélik, hogy az elültetett fához szívesen járnak majd vissza a szombathelyiek. A tervek szerint az iskolákban tantervbe kerül Szombathely történelme. Aztán, kikerülve a középiskolából, nagykorúvá váláskor városi ajándékot kapnak a szombathelyi fiatalok. Az indoklás szerint a felnőtté válás, a nagykorúság elérése fontos esemény minden ember életében, ezért ajándékoz a város „eszmei értékkel bíró emléktárgyat” a helyi fiataloknak. A következő fontos „életállomás” a házasodás: abból az alkalomból is köszöntik majd a szombathelyieket, egyfajta nászajándékkal, jegyes csomaggal.

Kiadványok

Két kiadvány is kapcsolódik az identitás erősítéséhez. Az egyik Szombathely legrégebbi, 1607-es, eredetiben fennmaradt városi kiváltságlevele, annak hasonmáskiadása készül majd el. A színes képekkel illusztrált kötet egy bevezető tanulmánnyal egészül ki, áttekintést ad Szombathely kiváltságainak történetéről, bemutatja az összes ismert oklevél tartalmát és fényképét is. Egy másik kiadvány Schönvisner István jezsuita történetíró 1791-ben latin nyelvet napvilágot látott kötetének magyarra fordítása: az „Antiquitatum et Historiae Sabariensis” című könyv.

Fotó: Pixabay

Az utcákon is tetten érhető lesz

Az utcákon is tetten érhető lesz az identitást erősítő törekvés, hogy egységes arculatú, nyolc-tízsoros anekdotákat tesznek majd ki a belvárosi házak kapuira. A történetek a valamikor ott élt emberekről, életük egy-egy mozzanatáról szólnak.

Érdemes alaposan ismerni a táblákat, ugyanis a diákok városismereti vetélkedőn vehetnek majd részt. A cél az, hogy a városban tanuló diákok megismerkedjenek Szombathely történetével, és az utcák, nevezetességek elhelyezkedésével kapcsolatos feladatokban mérjék össze tudásukat. S még egy verseny: helyismereti társasjáték készül a városról. A vasi megyeszékhely nevezetességeit és érdekességeit mutatja be a játék, persze nem csak szombathelyieknek szól, bárki megismerheti a város történelmét, kultúráját, híres szülötteit.

Más játékok is készülnek, készülhetnek majd az identitáserősítés jegyében: mesekönyv, puzzle, mobiltelefonos játék – hogy minden korosztályt kiszolgáljanak.

Végül, de nem utolsó sorban klasszikus bemutatkozás is része a programnak: szombathelyi asztali és falinaptár készül majd minden évben.

Munkacsoport áll a program kidolgozása és bővítése mögött: az a csoport, amely a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatán dolgozott. Minden évben javaslatot kell majd tenni a tagoknak, hogy mi mindennel bővítenék Szombathely identitáserősítő programsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában