megoldatlan bölcsikérdés

2018.02.17. 08:00

Megvalósulhatnak a tervbe vett beruházások, felújítások Vépen

Csaknem 700 millió forintos a város idei költségvetése. A bölcsődekérdés továbbra is megoldatlan.

VN

Ezek még a régi mosdók – Kovácsné Kolocz Judit dajka segít a kézmosásnál Császár Róza Abigélnek és Nagy Zalánnak Fotó: Szendi Péter

Együttes ülésen fogadta el az ez évi költségvetést Vép és Bozzai képviselőtestülete. A büdzsé bevételi és kiadási főösszegét mintegy 693,8 millió forintban határozták meg. Továbbra is célirányos és takarékos gazdálkodással számol a költségvetési rendelet. A bevételi oldal legnagyobb hányadát a működési bevételek jelentik, 389,3 millió forintban. Felhalmozási bevételként 231,6 millió forinttal tervez az önkormányzat, míg finanszírozási bevételként 72,9 millió forinttal kalkulálnak. A kiadás főösszege 368,9 millió működési kiadásból és 324,9 millió forint felhalmozási kiadásból tevődik össze. A 2018. évre tervezett kiadásokon felül 3,9 millió forint általános céltartalékot képzett az önkormányzat egyéb, váratlan kiadásokra.

Ezek még a régi mosdók – Kovácsné Kolocz Judit dajka segít a kézmosásnál Császár Róza Abigélnek és Nagy Zalánnak Fotó: Szendi Péter

Pozitív irány

Eredicsné Horváth Lenke pénzügyi csoportvezető elmondta: a költségvetési koncepció elkészítése óta pozitívan változott a város pénzügyi helyzete, így megvalósulhat az abban tervezett valamennyi felújítás és beruházás. Az év végén kihirdetett sikeres belügyminisztériumi pályázatnak köszönhetően lesz pénz a Vadvirág óvodában a csoportmosdók – vizesblokkok, burkolat – és a belső ajtók felújítására, az udvar rendezésére és parkettacserére is. Az elnyert 9,2 millió forintot kiegészíti a város 2 millió forinttal, összesen mintegy 11 milliót költenek. A Gamesz is el tudja végezni a játszótér és az újtelepi utcák végi összekötő út javítását a működéssel kapcsolatos karbantartásokon és javításokon túl. Továbbra is megoldatlan azonban a bölcsődekérdés. Kovács Péter polgármester elmondta: a pályázaton az építésre kapott 80 milliót számlán tartják, ahogy megvan a vállalt 45 milliós önerő is. Hozzátette: levélben értesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkárát a kialakult helyzetről, amely szerint az építésre kiírt pályázatra nagyon magas árajánlat érkezett. Ugyan az EMMI azóta bejelentette, hogy a kormány 11 milliárdot szán bölcsődék építésére, ebből a pénzből a vépi projektet nem tudják támogatni. A város ennek ellenére nem mond le a beruházásról.

A baleset után

A hónapokkal korábban történt gázolajszállító tehervonat kisiklása miatt sár borítja a vasúti megálló környékén a Kassai és a Toldi utcák érintett szakaszait – ez is napirendre került. A szennyezett, hatalmas földmennyiséget folyamatosan hordják el, a sarat nem takarítják el a munkát végző cégek. Mindkét érintett útszakasz a közútkezelőhöz tartozik, a polgármester ezért megkereste a területgazdát és a kárelhárítást végző GYSEV-et is azzal, hogy az út megtisztítása halaszthatatlan. A képviselők azt kérték Kovács Pétertől, hogy a szennyezettség aktuális állapotáról újra kérjen információt a vízügyi igazgatóságtól, valamint az áprilisra tervezett közmeghallgatásra hívjon meg az ügyben közreműködő szakembert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában