egészség

2018.03.08. 13:04

Nehezen vesz levegőt? A szálló por lehet az oka

A napokban többször is átlépte az egészségügyi határértéket a szombathelyi levegő szálló por tartalma. Közvetlen veszélyt nem jelent, de a kisgyerekek, az idősek és a légúti betegek lehetőleg keveset sétáljanak.

Bakos Ágnes

Csütörtök hajnalban 60 mikrogramm szálló port mértek egy köbméter szombathelyi levegőben, előtte két napon át kapott „kifogásolt” minősítést a szombathelyi levegő. Az ok, hogy a szélcsendes és csapadékmentes órákban feldúsultak a szennyezőanyagok. Elsősorban a kisméterű részecske. Az úgynevezett PM10 napi határértéke 50 mikrogramm, ezt egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg. Közvetlen egészségügyi veszélye nincs az ilyen mértékű légszennyezettségnek, de a kisgyermekek és az idősek, valamint a légúti betegségben szenvedők nehezebb légzést, köhögést tapasztalhatnak. A szakemberek azt tanácsolják, lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában