Így kell csinálni

2018.03.02. 07:00

Füstöld magad, avagy a hús tartósításának régi titkai

A füstölés az egyik legrégebbi módszer a tartósításra, máig sokan alkalmazzák – házilag is. Avas Zoltán elmondja, hogyan kell ezt csinálni.

Csizmadia Anna

Avas Zoltán és családja minden évben füstölnek húst disznóölés után Fotó:Hornyák Emőke

Füstölés

Lassan véget érnek a disznóvágások és a rengeteg oldalas, hurka és szalonna várja további sorsát. Ma már hűtőszekrények segítik a tárolást, de régen sok olyan módszert fejlesztettek ki, amivel tartósítani tudták a húsokat.

Az egyik legnépszerűbb ezek közül a füstölés. Magyarországon nagy hagyománya van, régebben szinte mindenhol ezt a módszert alkalmazták. Manapság persze elterjedt a kész termékek vásárlása, de még mindig sokan füstölnek húst saját kezűleg.

Ehhez mindenekelőtt füstölőhelyiségre van szükség.

Előkészítés

Aztán kezdődhet a füstölés előkészítése. A nyers húst először lesózzák, aztán pár napig állni hagyják a bőséges sórétegben, majd jöhet a pácolás. A pácolás teszi a húst igazán egyedivé, hiszen mindenki a saját szája íze szerint készíti.

Pác

– Lehet kapni boltit is, de én jobb szeretem magam összeállítani az ízvilágot – tudtuk meg Avas Zoltántól, aki még édesapjától tanulta a füstölés művészetét. – A boltokban nitrites pácsót lehet kapni, de az adalékanyag-tartalma miatt ez a só egészségtelen: ettől lesz amúgy olyan pirosas színe a hentesáruknak – folytatja Zoltán.

– Ezért is szeretem én magam összeállítani a páclét. Az alapvető fűszerek a só, a paprika és a bors, na meg persze a fokhagyma. Ezenfelül lehet beletenni kakukkfüvet, majorannát, borsikafüvet: kinek mi ízlik. Valamennyit összeforraljuk, majd ráöntjük a húsra. Ha nem lepi el a fűszeres lé, akkor forgatni kell benne, naponta akár többször is – figyelmeztet a szakértő.

– Méretétől függően 2-4 hetet állni hagyjuk a húst a páclében, majd amikor magába szívta az ízeket, pár napig szellőztetjük.

Avas Zoltán és családja minden évben füstölnek húst disznóölés után Fotó: Hornyák Emőke

 

Szellőztetés

Zoltán a verandára szokta felakasztani a húsokat. Az időjárás is befolyásolja a szellőztetés időtartamát. A mostanában tapasztalható – bár az előrejelzés szerint épp melegedésnek induló – hideg idő kifejezetten jót tesz, ilyenkor pár nap elég a szellőztetésre, máskor legalább egy hétre van szükség. Ezután következik maga a füstölés.

Füstölés

Zoltánék pankaszi udvarán van egy kis épület. Az ember első pillantásra inkább fáskamrának gondolná, pedig odabenn szalonnák, sonkák és kolbászok sorakoznak.

– A füstölés lényege, hogy hideg füstön kell tartani a húsokat pár napig – folytatja Zoltán. – Azaz semmiképpen nem nyílt láng felett, úgy a lángolt kolbászok készülnek, ahogy a termék beszédes neve is mutatja. A füstnek 25 Celsius fok alattinak kell lennie, hogy lassan, megfelelően átfüstölődjenek a húsok.

Fontos szempont még, hogy a füstöléshez használt fa száraz legyen. Mi gyümölcsfával szoktunk, de mindenki azzal gyújt alá, amit könnyen be tud szerezni. Létezik meleg és forró füstölés is, sőt manapság már van, aki füstgépeket használ – meséli Zoltán.

Tartósíthatunk ezzel a módszerrel halat és sajtot, a húsokhoz hasonlóan különleges lesz a zamatuk. A füstölés nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában