ZOBORALJA

2018.03.20. 09:50

Halhatatlan hősök nyomában Szombathelyen

Esterházy János emlékére misézett Székely János püspök, a bolyaisok is ott voltak.

Civil

Szombathelyi, főleg bolyais diákokból és tanárokból álló csapat utazott március 18-án Zoboraljára, hogy az ottani magyarokkal együtt emlékezzen a ’48-as forradalomra és Esterházy János felvidéki mártírsorsú politikusra.

Velük tartott dr. Székely János megyés püspök és Orsós Zoltán csákánydoroszlói plébános is. A nyitrai temetőben Erdősi Imre sírjánál az 1849. február 5-i branyiszkói csata hős papjának tettét idézték fel, a szemközti börtön falainál az ártatlanul meghurcolt magyarokra és sorstársaikra emlékeztek, majd Pogrányban fejet hajtottak Esterházy János emléktáblája előtt.

Jobbról: dr. Székely János, Orsós Zoltán és Novák Henrietta bolyais diák az alsódoboki misén Fotó: Stumpfel Zsoltné

Zoboralja egy kis zsákfalujában, Alsóbodokon tavaly óta zarándokhely működik, melynek két fő eleme az Esterházy János börtönbéli szenvedéseit megörökítő keresztút, valamint a templom, melynek sziklakápolnájában helyezték hét hónappal ezelőtt – hatvan évvel halála után – végső nyughelyére a grófot. Gubik László beszéde és a koszorúzások után kezdődött az ünnepi főpapi szentmise.

A szombathelyi főpásztor szentbeszédében történelmi tablóba foglalta Esterházy János politikai pályáját és életáldozatát. Példaképnek állította a felvidéki és az egész Kárpát-medencei magyarság elé tetteit, rendíthetetlen hitét, kivételes emberségét, személyiségének sorstársaira gyakorolt hatását. Kiemelte, hogy a mai globalizálódó világban is léteznek alapvető fundamentumok: az istenhit, a család, a haza, a föld és a közösség egyaránt fontos értékek, megtartó erők.

Végül Paulisz Boldizsár, a zarándokhely létrehozója Esterházy János-emlékéremmel ajándékozta meg a püspököt, aki csütörtökön felvidéki templomokat bemutató tárlatot nyit meg a szombathelyi iskola Bolyai Galériájában, és tart előadást a diákoknak.

Kukor Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában