önkormányzati segítség

2018.03.14. 15:06

Rendkívüli támogatást kapnak a Styl dolgozók

A Styl Fashion Kft. dolgozóinak nyújtott önkormányzati segítség formáiról tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán délben dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

Tersztyánszky Krisztina

Elmondta: a cégnél a dolgozók az önhibájukon kívül kialakult helyzet miatt nem kapták meg a februári ledolgozott munka után járó bérüket. Létezik egy törvényadta lehetőség, mely szerint a rendkívüli szociális krízishelyzetre tekintettel az önkormányzat maximálisan 42.750 forint települési támogatást nyújthat az ezt igénylőknek. A Styl munkavállalói közül kedden 11-en, szerdán pedig 111-en kérelmezték a rendkívüli támogatást. A hivatal munkatársai sürgősséggel elvégezték az ezzel kapcsolatos adminisztratív teendőket, így a 122 munkavállaló szerdán fél négykor a városházán már át is veheti a támogatás összegét. Természetesen a nem szombathelyi munkavállalóknak a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatnál kell kérniük a támogatást, amit már többen, sikerrel, meg is tettek. A most kiutalt összeg egyszeri támogatás, független a később esetleg mégis kiutalandó munkabértől.

Ugyancsak sürgős segítségként a város önkormányzata már március 12-én Munkaerőpiaci és Foglalkoztatási Irodát nyitott, amelynek célja, hogy folyamatos információkkal és új állásajánlatokkal segítsen megtalálni a munkavállalóknak a kiutat. Az iroda munkaidőben kereshető fel az Akacs Mihály utca 8-10. szám alatt, illetve a 94/513-470-es telefonszámon. A keddi napon négy érdeklődő kereste fel az irodát.

Dr. Puskás Tivadar hozzátette: ezek a döntések abból fakadnak, hogy az önkormányzat a helyi lakosok sorsa iránt száz százalékos felelősséggel bír. Természetesen ezek az intézkedések nem oldják meg a problémát. Az előzményekről a polgármester elmondta: akkor, amikor a város az 50 millió forintos tagi kölcsönt felajánlotta, még be lehetett volna fizetni az esedékes adóhivatali hátralék egy hóra eső összegét és futotta volna a bérekre is. Mivel a Styl ügyvezetése nem fogadta el az összeget, s ez nem történt meg, a NAV márciustól nagy össszegű incassóval terhelte meg a cég számláját, ami miatt az fizetésképtelenné vált. Ennek ellenére a szombathelyi városvezetés a héten újabb levéllel kereste meg a cég ügyvezetőjét. Ebben felajánlja, hogy a korábbi visszautasítás ellenére továbbra is él az ajánlat az 50 milliós segítségre. Ám mivel a szombathelyi önkormányzat csak 25 százalék tulajdonrésszel bír, ezért a támogatás feltétele, hogy tulajdonuk arányában a tulajdonostársak is szálljanak be a cég megsegítésébe. tk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában