MEGYEI KÖRKÉP

2018.03.23. 14:00

Sportparkok készülhetnek szerte Vas megye területén

Az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak: ezt szolgálják a köztéri sportparkok, amilyeneket szerte Vas megyében kialakíthatnak a nyertes önkormányzatok.

VN

Ágh Péter a csepregi sportpark avatóján. Több hasonló lesz még a megyében Fotó: VN-Archív

 

Szükségesek a sportparkok

Magyarországon a felnőtt lakosságnak csak 10-15 százaléka sportol rendszeresen, vagyis heti két alkalommal. Ahhoz, hogy egészségesebb legyen a lakosság, ezt a számot és arányt nagyságrendekkel kellene növelni, hiszen az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eszköze a mindennapos sport. Ha könnyen hozzáférhető és ingyenes

létesítmények állnak rendelkezésre, akkor vonzóvá tehető a sportolási lehetőség – ez a sportparkok kialakításának célja. Több körben is voltak már sikeres pályázatok,

sorban készülhetnek az ilyen létesítmények Vas megye területén. Legutóbb 15 települési önkormányzat nyert.

Ágh Péter a csepregi sportpark avatóján. Több hasonló lesz még a megyében Fotó: VN-Archív

Mindenhol

- Sótony, Magyarszombatfa, Vásárosmiske, Vashosszúfalu és Vasalja – sorolta Dél-Vas megye sportpark-nyertes településeit a térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt.

- Észak-Vas megyében Csepregen már átadhattuk a kormányzati támogatásból létrehozott sportparkot, most a térség további városaiban jöhet létre ilyen – mondta el Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője.

- Ezzel választókerületem, Észak-Vas megye azon városai, amelyek pályáztak a vonzáskörzetükbe tartozó, sportolni vágyó lakosoknak ki tud alakítani ilyen létesítményt – tette még hozzá. A térségben Kőszeg, Sárvár, Celldömölk, Répcelak és Vép szerepel a nyertesek listáján.

- A sport kiemelt szerepet játszik az egészséges életmódra nevelésben és az egészség megőrzésében – hangsúlyozta a sportparkok szükségességéről dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. – A sportolási lehetőségek megteremtése alapvető kell legyen a legkisebb közösségekben is. Bízom abban, hogy ezek a sportparkok

maradéktalanul el fogják látni a feladatukat, és a települések lakóinak hasznát fogják szolgálni – tette hozzá a képviselő. A vasi megyeszékhely környékén is több nyertes önkormányzat alakíthat ki sportparkot a legutóbbi sikeres pályázat nyomán. Nárai, Balog-unyom, Felsőcsatár, Vaskeresztes és Szombathely szerepel a támogatottak között.

Minden korosztály

A kormány 2016 nyarán határozatban döntött a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programról. A megfogalmazott alapvető cél, hogy olyan közösségi tereket alakítsanak ki, ahol valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét igényes szabadtéri létesítményekben. Kitűzött cél, hogy a sportparkokban az egymást követő generációk együtt töltsék el szabadidejüket.

Számos mozgásformának terepet biztosítanak a gumiborítású alapra készülő, legalább 40 négyzetméteres parkok: húzódzkodáshoz, fekvőtámaszhoz, hátizomerősítéshez, de létramászáshoz, lépcsőzéshez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában