Alsóújlak

2018.03.16. 21:23

Több száz kétéltű pusztulhatott el az úton

Langyos, esős idő volt mostanában, ez a békáknak jelet ad: indulhatnak a szaporodóhelyeik felé. Békaterelő előzheti meg, hogy átvonuljanak az utakon.

Tóth Kata

Békák

Bogáti András polgári természetőr, civil önkéntes kapott jelzést kedden este arról, hogy Kám és Alsóújlak között békák haladnak át tömegével az úton. Hatszáz méteres szakaszon közlekedtek a kétéltűek – barna varangyok, erdei békák és gőték –, és a forgalmas 8-as főúton közülük sokat elütöttek az autósok. Az önkéntes jelzett az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi kollégáinak, és értesítette a Magyar Közút Non-profit Zrt.-t. A közútkezelő intézkedett: sebességcsökkentésre felhívó táblákat helyeztek ki, hogy az autósok jobban figyeljenek a békákra, és megelőzhető legyen a további pusztulás – tudtuk meg Gruber Ágnestől, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől, aki a vonulás lehetséges okát is elmondta. Langyos időjárás volt mostanában, megérkeztek az esők, ez a békáknak jelet ad arra, hogy elindulhatnak a szaporodóhelyeik felé, hiszen itt a peterakás ideje.

Gruber Ágnes úgy fogalmazott, tapogatóznak még az esettel kapcsolatban, ami lehet, hogy egyszeri alkalom volt: előfordul, hogy az egy helyen telelő populációk elindulnak egy irányba, és átkelnek az utakon. A nagy esőzések miatt pedig több belvizes, alkalmas élőhely is létesülhetett a közelben.

Egy barna varangy, amelyik túlélte az átvonulást Fotó: Unger Tamás

Az elpusztult állatok számát nem tudják megbecsülni, azt feltételezik, hogy néhány száz egyedet érintett az eset. A barna varangyok a legveszélyeztetettebbek: ha hűvös az este, megdermedhetnek, lassabban másznak át az úton, még kis forgalomnál is előfordul, hogy elütik őket az autók. Ráadásul a nőstényeik gyakran a hátukon viszik a hímeket.

Hársas-tó

A megyében a szentgotthárdi Hársas-tónál már megoldódott a helyzet, ott fix békaterelő épült: L alakú betonelemekből áll, a meredek betonfelület megakadályozza, hogy a békák felugráljanak és feljussanak az útra. Alul jobbra vagy balra tudnak elindulni, egy átereszhez érnek, az út alatt pedig már biztonságos az áthaladásuk a túloldalra, úgy jutnak el a tóhoz. Több helyen ponyvás, fóliás megoldással mentik meg az állatokat. Szentgotthárd-Zsidánál például, ahol vödörbe gyűjtik, úgy szállítják a békákat.

Az autósoknak azt javasolja a természetőr: ha békákat látnak az úton, haladjanak lassabban, óvatosabban, autóstársaikra is figyelve.

Ezek is érdekelhetik