Okostelefonok nem kerülnek elő

2018.03.31. 11:30

Betonból öntöttek tojást titkos recept alapján – Húsvéti készülődés Vas megyében

Van, amikor biztosan nem kerülnek elő az okostelefonok. Ilyen minden kézműves-foglalkozás, aktuálisan a húsvéti készülődés. A megye néhány városában jártunk megnézni, hol mivel várták az ünnepet.

Merklin Tímea, Tóth Kata

Gaál Márta kisfiával, Gaál Csanáddal a celldömölki vulkánházban, ahol betonból öntöttek tojást a kiürített héjba Fotó: Szendi Péter

 

Gaál Márta kisfiával, Gaál Csanáddal a celldömölki vulkánházban, ahol betonból öntöttek tojást a kiürített héjba Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárdon élő nyuszikat is hoztak a fejdíszkészítéshez, tojáskirakóhoz, közös mesefilmnézéshez. Kőszegen hagyományos tojásfestés volt, mint mindig, sok beszélgetéssel. Celldömölkön betontojást öntöttek titkos recept alapján, Vépen színes papírtulipánt és papírkosarat is hajtogattak.

Az okostelefonok egyáltalán nem szoktak előkerülni a kézműves-foglalkozások alatt

Alsóságon Karácsonyi Zsóka is öntött betonból tojást Söptei Eszterrel, az intézmény igazgatójával – aki dizájnerként foglalkozásokat is vezet

Szentgotthárd

A Színházban rendezték meg a Nyuszivarázs című programot a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében. Sok festést, nyomdázást, kivágó-, kirakójátékot tartogatott a gyerekeknek a nap, készítettek nyuszifüles fejdíszt, hazavihető ajándékokat is. Hoztak az alkalomra három élő nyuszit dobozban Orfaluból, hogy lehessen őket simogatni. A tapsifülesek békésen rágták a sárgarépát a dobozban, amíg a gyerekek mesefilmet néztek a babzsákokról. Szalainé Kiss Edinától megtudtuk: a színház épületében apró húsvéti csokoládékat helyeztek el, amiket a gyerekek megkereshettek délután.

Sütő Balázs, Viktória és Bogi a szentgotthárdi Nyuszivarázs című húsvéti programon Fotók: Szendi Péter/ Vas Népe

Kőszeg

A KÖSZ-házban csak hagyományos technikával festettek otthonról hozott tojásokat: természetes anyagokból készítettek színező folyadékokat, hagymahéjból vöröset, káposztalevélből kéket, kurkumából sárgát, céklából pirosat.

 

Növénymintákat tettek rá úgy, hogy a borostyánlevelet, a gyermekláncfű lándzsás levelét harisnyával rákötözték szorosan, és belemártották a lébe. Amíg a tojások elnyerték a színüket, a gyerekek kartonpapírból különböző méretű tojástartókat készítettek. Gelencsér Ildikótól megtudtuk: mindig úgy állítja össze a programot, hogy kicsiknek és nagyobbaknak is jó legyen. Nemcsak kőszegiek, hanem turisták is be szoktak jönni, amíg a szülők megnézik a várat, a gyerekek tojást festenek. Közben sokat beszélgetnek, soha nem kerülnek elő az okostelefonok.

Kőszegen Rehus Orsolya, Valsits Eszter és Virág hagyományos módon festettek tojást Gelencsér Ildikóval Fotók: Unger Tamás/ Vas Népe

Celldömölk

A Kemenes Vulkánparkban betonból öntötték a húsvéti tojást. Söptei Eszter és Sarlósi Éva Virág foglalkozásvezetők elmondták: az ötletet maga a kiállítás épülete adta. A betontojás receptje titkos, összetevőinek arányát úgy kísérletezték ki, hogy a gyerekek gyorsan élményhez jussanak, hamar megszáradjon az öntvény.

Vép

 

Szemfülesek sikere. A vépi Lajos Nikola eldugott tojásokat, nyuszikat gyűjtött a kosarába

Pontosan 10 órakor kezdődött a várva várt tojásvadászat. Eredetileg a művelődési ház parkjában, bokrok aljában, fák tövében és a fűben rejtőzködtek volna a csokinyuszik, -tojások, de a csütörtöki kiadós eső közbeszólt. A kreatív szervezőknek köszönhető, hogy nem maradt el a kültérre tervezett program: így is két helyszínen gyűjtötték tele a kiskosaraikat, papírzacskóikat és hátizsákjaikat a gyerekek – a nagyobbak a ház fedett teraszán, a kicsik az egyik teremben -, és határtalan volt az örömük. Legalább negyvenen-ötvenen rohamozták meg és vizsgálták át a terepet, minden csoki gazdára talált, az édes zsákmánnyal – amit a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat, helyi vállalkozók és magánszemélyek ajánlottak fel – elégedetten távoztak. Aki még színes papírtulipánt, tojástartó kosarat hajtogatott, tojást festett vagy díszített volna, az a nagyteremben készülődhetett tovább a húsvétra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában