retró véradás

2018.04.27. 20:14

A hosszú hétvégék előtt fel kell tölteni a vérkészleteket

Nagy sikere lett a pénteki retró véradásnak, feltöltötték a készleteket, nem lesz hiány a vérből hétvégén.

Budai Dávid

Jenei Andrásnénak ez volt a 72-ik alkalom, hogy segített. Nála a véradás heccnek indult, de szokássá vált Fotó: Unger Tamás

Retró véradás

Évente kétszer szervez retró véradást a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete, egyszer mindig karácsonyt megelőzően, egyszer pedig egy hosszú hétvége előtt. Idén éppen a május 1-je előtti négynapos hétvégére esett a választás, így a véradók már pénteken bemelegíthettek a virslivel és a sörrel. A szervezők hatvan pár virslivel és hatvan doboz sörrel készültek, de már negyven véradónak is örültek volna, 15 óráig azonban még harmincan sem voltak a donorok, végül mégis csaknem hatvan embert mozgatott meg a felhívás, pedig feltehetően sokan már pénteken elutaztak, hogy maximálisan kihasználhassák az év harmadik négynapos hétvégéjét. A legtöbb véradó bulinak fogta fel a segítést, komplett baráti társaságok adták a vérüket – és gyűjtötték be az ajándékukat, amely a dicsőség, a virsli és a sör mellett ezúttal egy véradós korsó volt.

Hányadik alkalom?

Akadtak olyan véradók, akik most nyújtották először a karjukat, de volt olyan is, akinek ez volt a 168-ik véradása, ami igen nagy szám, hiszen évente egy felnőtt férfi legfeljebb ötször adhat vért. Mi szinte csak hölgyekkel találkoztunk, köztük volt Merőteiné Szigetvári Rita is, aki hatodik alkalommal adott vért – mivel a szülei is véradók voltak, volt kitől örökölnie a jó példát.

Merőteiné Szigetvári Ritának már a szülei is véradók voltak, ő ez alkalommal már hatodszorra segített Fotó: Unger Tamás

Jenei Andrásnénak ez volt a 72-ik alkalom, hogy segített. Mint elmondta, őt gyakorlatilag a véradás tartja fiatalon, és ha nem adhat vért, még a közérzete sem olyan jó; az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálat pedig meg is nyugtatja.

Jenei Andrásnénak ez volt a 72-ik alkalom, hogy segített. Nála a véradás heccnek indult, de szokássá vált Fotó: Unger Tamás

– Annak idején a Latexban dolgoztam, ott szoktam rá a véradásra heccből, mivel nagyon jó volt a hangulat, és persze mert szabadságot is kaptunk érte – mesélte. Az egyébként most is divat, hogy nagyobb cégek pénzzel és szabadsággal honorálják a dolgozók véradását.

Vér

Hetente átlagosan 1600-1800 véradó biztosítja a kiegyensúlyozott vérellátást, a csonka hetek idején a vérkészlet stabilitásának fenntartásához azonban ennél magasabb véradói szám szükséges, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett vérigényekre. Vas megyében az extra véradó napnak köszönhetően sikerült feltölteni a készleteket.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján virtuális vérzsákok mutatják az ország aktuális vérkészletét. Ezek szerint az országban jelenleg optimális a mennyisége a B+ és az AB+ vérnek, megfelelő a mennyisége a 0+ és az A+ vérnek, éppen elegendő van a 0-, A-, B- vérből, viszont kevés van az AB csoportúból. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy vérhiány lenne, csupán azt, hogy bizonyos műtéteket elhalaszthatnak a kevés vér miatt, hogy az akut eseteket el tudják látni. Nem véletlen az sem, hogy éppen ebből a típusú vérből van a legkevesebb: A legritkább vércsoport az AB-s, az ÁNTSZ adatai szerint a népesség kevesebb mint öt százalékában fordul elő.

Mennyiség

Magyarországon évi 400 ezer liter vérre van szükség, ennek ellenére a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer a rendszeres donor. Mivel a vér 35 napig tárolható, fontos az állandó, rendszeres véradás biztosítása. Egy átlagos gyermek testében 2,5-3 liter vér kering, egy felnőttnek pedig körülbelül öt liter vére van, amiből nagyjából fél liter a tartalék, ezért van, hogy egy véradás alkalmával 450 milliter vért vesznek le.

Ha valaki kedvet kapott a vérfrissítéshez, azt holnap várják a Végállomás Klubban a Motoros Jótékonysági Véradáson 13.30–18 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában