Homokot mosott az eső

2018.04.16. 20:00

Afrikai homokot hozott Vas megyébe a déli szél

Hétfő reggelre mindent beborított a sivatagi homok. Nem várható több eső a héten, és melegebb is lesz a megszokottnál.

Budai Dávid

Molnár Ilona stílusosan tevéket és piramisokat rajzol az autóra rakódott sivatagi porba Fotó: Szendi Péter

Autót mosott hétvégén? Kár volt

Aki a hétvégén vitte lemosni az autóját, vagy úgy érezte, nincs értelme tovább halogatni az ablakpucolást, az jó eséllyel már mindent megbánt. Kőszegen sok helyen olyanok lettek az autók, mintha porral locsolták volna őket, de hasonlóan jártak a körmendi, szombathelyi és vasszécsényi autósok is. Irimiás György az utóbbiak táborát erősíti, elmondta a kerti üvegasztal már szombaton sárgás színezetet kapott attól a sivatagi homoktól, amit az enyhe eső mosott le a légkörből.

Egy szombathelyi autómosónál – ahol hétfőn délután kígyózott a kocsisor – olvasóink véleményét kérdeztük, a jelenség okáról és az időjárás várható folytatásáról pedig Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét.

Olvasóink véleménye

 

Németh Áron
Foto:

– Mindenképpen lemostam volna az autót, mivel el akarom adni. Szerencsém volt, hogy megvártam vele a hétfőt. Először azt hittem virágpor szállt a kocsira és nem homok. Én amúgy, ha csak tehetem kézzel mosom a kocsit, mivel olcsóbb, és kíméletesebb is. Télen egyszer viszem mosóba az autót alvázmosás miatt.

Pozsogár Tibor
Fotó: Unger Tamás

– Jelentősen megnőtt ma a gépi- és a kézi autómosó forgalma is a sivatagi homok miatt. Egész nap folyamatosan érkeztek a kocsik. Azt javaslom mindenkinek, hogy akinek poros lett az autója, mossa le, mivel a finom homok árthat a fényezésnek és ablaktörlő lapátot is tönkreteheti, ha alákerülnek a homokszemcsék.

Döbrönte Gyula
Fotó: Unger Tamás

– A betegszállítóknak higiéniai okokból három-négy naponta kötelező lemosni az autót, ez egészségügyi előírás. Mindenképpen jöttünk volna tehát a mosóba, de az tény, hogy a rárakódott finom porréteg miatt, most az átlagosnál koszosabb volt a kocsi. A szennyeződés azonban könnyen lejött, ezért hamar végeztünk.

Pétervári Tibort kérdeztük

– Kedd délelőtt már felszakadozik a felhőzet és csökken a csapadékhajlam, a hőmérséklet pedig akárcsak tegnap: 20 °C fok közelében lesz.

Ma és holnap megerősödik az északi, északkeleti szél, azzal együtt azonban nem lesz hideg, egyre több lesz a napsütés is. Ma délelőtt még a felhők lesznek többségben az égen, de délutántól, már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A hét első felében 17-18 °C, a hét vége felé ismét 20-23 °C fok lesz a jellemző maximum hőmérséklet. Sok napsütésre kell számítani, csapadék a héten már nem várható. A szeles éjszakákon 10 °C fok közelében marad a hőmérséklet éjszaka is, csütörtöktől azonban mérséklődik a szél ereje, akkor 5-6 °C fokra is csökkenhet esténként a hőmérséklet. Összességében egy kellemes, az április közepén jellemző időjáráshoz képest, enyhébb, szárazabb időszak előtt állunk – hangsúlyozta Pétervári Tibor. A melegre valóban nem lehet panasz, főleg ha tudjuk, hogy tavaly ilyenkor Zabaron: -6,4 °C fokot mértek, igaz 1947-ben Kaposváron meg 29,6 °C fokot. Ami azonban most a hőmérsékletnél is érdekesebb, az nyakunkba hullott sivatagi homok.

Molnár Ilona stílusosan tevéket és piramisokat rajzol az autóra rakódott sivatagi porba Fotó: Szendi Péter

Néhány napja nagyobb mennyiségű szaharai por érkezett fölénk egy mediterrán ciklonnal, amit több helyen Vas megyében is kimosott az eső a légkörből. A por jelenléte az autókon a legszembetűnőbb, de nincs miért aggódni, a finom szemcséjű por ártalmatlan. A jelenséggel kapcsolatban Pétervári Tibor elmondta, a most tapasztalt sáros eső nem számít ritkának, évszaktól függetlenül bármikor előfordulhat, amikor tartósan délies a levegő áramlása nagy magasságban. Idén például januárban volt is példa hasonlóra. Jellemzően azonban tavasszal, illetve nyáron festi meg a sivatagi homok az esőt évente egyszer-kétszer, amikor az északi féltekén erősebbek a szelek, azonban ilyenkor is csak akkor hagy nyomot a por, ha nincsenek nagyobb esők. Utóbbi azért lényeges, mert ha nagy mennyiségű csapadék hullik, akkor a légkörből kimosott szemcséket egyből le is mossa a víz, vagyis nem fog látszódni. A múlt héten is megfigyelhető volt, hogy az azúrkék helyett inkább szürkéskék volt az ég a lebegő apró homokszemcséktől – hangsúlyozta a szakértő. Egyébként nemcsak nálunk, hanem az ország más részein is megfigyelhető volt a bézs színű eső, és az utána visszamaradt porréteg.

A sivatagi homok nagy magasságban található, ezért a szálló por belélegzésétől nem kell tartani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint országosan elfogadható a levegő minősége, sem a szálló por, sem egyéb szennyezőanyag mértéke nem jelentős. Az allergiásoknak azonban már van miért aggódniuk. A szombathelyi mérőállomás adatai szerint, míg a fűz és a gomba pollenjének az előfordulása alacsony a levegőben, addig az éger, a gyertyán, a nyár és a kőris pollenkoncentrációjának intenzitása már közepes, a nyír valamint a ciprus- és tiszafafélék intenzitása pedig magas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában