Arany Vaddisznó díjat is kiadtak

2018.04.16. 21:08

Az alkotók több mint fele elkísérte filmjét a 14. Vas-Film Fesztiválra

Befogadó közegre talált a városban a függetlenfilm-szemle. A beszélgetések adták a műhelynap lényegét.

Tóth Kata

Csibi Lászlónak gratulálnak a zsűritagok Fotó: Nagy Jácint

– Csodálatos két napon vagyunk túl. Negyvennégy alkotást néztünk végig, és nagyon nehéz dolgunk volt a döntéshozatalban – jegyezte meg Vecsei Márton filmtörténész, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatója tegnap késő este a 14. Vas-Film Vas megyei Függetlenfilm Fesztivál eredményhirdetésén. Beszámolt arról is, hogy műfaji megkötés nélkül – a legrövidebb film egy, a leghosszabb hatvanperces volt – színes palettáját „tapasztalták meg” a filmművészetnek, összesen 720 percnyi anyagot követtek végig. Dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs, játék- és fikciós filmeket is neveztek a múlt hétvégi fesztiválra, az ország különböző részeiből és a határon túlról, a Vajdaságból, Kolozsvárról, a Felvidékről is érkeztek olyan alkotók, műhelyek és iskolai csoportok, amelyek elkísérték a filmjüket. A kategóriákat, amelyekben díjakat osztottak ki, a zsűri alkotta meg, akár ott helyben – így születhetett például Arany Vaddisznó díj, utalva Vép első írásos említésére (a Weeb szóra, amelynek jelentése: vaddisznó). Kaczmarski Ágnes médiaművész, Mészáros Márton újságíró, Vecsei Márton filmtörténész és Németh Károly, a Weöres Sándor Színház produkciós menedzsere értékeltek mindkét napon.

 

Az alkotók azonnal véleményt kaptak filmjeikkel kapcsolatban, ezek a diskurzusok adták a műhelynap lényegét – erős közösség-építő hatással. Nem utolsósorban Vépre költözött a fesztivál korábbi helyszínéről az édes élet sarok: lehetett olcsón finom sütiket enni. Meskó Krisztián szervező és a zsűri is megköszönte a vépi művelődési ház munkatársainak a helyet, a lehetőséget és a támogatást. Vasárnap este a főszervező azt is világgá kürtölte: a 15. Vas-Filmet jövőre április 13–14-én ismét Vépen tartják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában